106 tineri s-au reunit la Bălți pentru lucruri bune: Forumul Tinerilor din regiunea Nord a țării



Tineri_Balti_4d

106 tineri din 12 raioane de nord ale ţării s-au reunit pentru lucruri bune, la 12 aprilie 2012, la Bălți, la Forumul Regional al Tinerilor.

Tinerii din Bălţi, Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Râşcani, Sângerei şi Soroca s-au reunit la Forumul lor regional pentru a discuta aspectele pozitive și negative ale procesului de participare la luarea deciziilor şi pentru a formula soluții la aceste dificultăți.

Forumul Regional al Tinerilor, desfășurat la Bălți, a fost precedat de Forumul Tinerilor din regiunea Centru, organizat, la 5 aprilie 2012, de Fundaţia Est-Europeană în cadrul proiectului „Participarea Tinerilor în Moldova”, realizat în perioada 2010-2012 cu suportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Participanții la Forumul de la Bălți au fost salutați de Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, și de Ministrul Tineretului și Sportului, Ion Cebanu.

„Ideile și soluțiile tinerilor, formulate în cadrul Forumurilor Regionale și a Forumului Național, vor fi sintetizate și prezentate Guvernului, Parlamentului și administrațiilor locale”, a declarat Sorin Mereacre, Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, afirmând că Fundația va rămâne fidelă în continuare proiectelor adresate tinerilor.

În mesajul său de salut adresat participanților, Ministrul Tineretului și Sportului, Ion Cebanu, a apreciat „implicarea tinerilor în tot ce înseamnă lucruri bune, lucruri remarcabile”, menționând că participarea „face ca societatea să progreseze”.

Tineri_Balti_1Observaţiile şi contribuţiile tinerilor din cadrul Forumului Regional de la Bălți se axează pe priorităţile din Strategia Naţională cu Privire la Tineret (2009-2013):

• asigurarea accesului tinerilor la educaţie şi informare
• dezvoltarea serviciilor de sănătate şi protecţie socială
• asigurarea oportunităţilor economice pentru tineri (participarea tinerilor la viaţa economică)
• participarea tinerilor la viaţa publică (civică şi politică) şi promovarea cetăţeniei active.

Iniţiativa de Participare a Tinerilor, realizată de Fundaţia Est-Europeană, a inclus, de asemenea, efectuarea unui studiu sociologic axat pe participarea tinerilor, desfăşurarea unor programe de instruire pentru 35 de organizaţii de tineret şi 35 de lucrători de tineret din toate raioanele ţării şi organizarea unor dezbateri în domeniul tineretului în toate unităţile teritorial administrative ale Moldovei. La fel, a fost lansată platforma de comunicare www.tineri.md şi se află în curs de desfăşurare programul de granturi din cadrul proiectului şi şcolile regionale de liderism politic.

Următorul Forum Regional al Tinerilor se va desfăşura, la Cahul, la 26 aprilie 2012, şi va reuni tineri din raioane de sud ale ţării. Ideile și soluțiile tinerilor, exprimate în cadrul celor trei Forumuri Regionale, vor fi prezentate în cadrul unui Forum Național al Tinerilor.

* * *
Pentru informații detaliate, nu ezitați a contacta Fundaţia Est-Europeană:
Tel.: (022) 23.53.43, extensiunea interioară 117
Persoana de contact: Sandu Coica, Coordonator de programe
Mobil: +373 692 61837
E-mail: alexandru.coica@eef.md