Experiență unică



În perioada 23-25 martie Societatea de Planificare a Familiei din Moldova(SPFM) a  organizat treiningul - Unind Forțele pentru Răsunet și Claritate. Scopul acestui treinig a fost de a informa despre o sănătate reproductivă, despre drepturile sexual-reproductive.

La seminar au participat  mai mulți lucrători din domeniul sănătății reproductive, asistenței sociale și jurnaliști. Unele aspecte ce au fost discutate au fost

  • Cadrul legal cu privire la avort
  • Ce este un avort
  • Monitoring-ul presei scrise din RM privind reflectarea problemei  drepturilor  și a sănătății sexual-reproductive efectuat în perioada aprilie 2011-martie 2012, adică până în prezent
  • Drepturile sexuale

La capitolul monitorizarea presei scrise am observat că în presă  se  scrie foarte puțin despre  drepturile și sănătatea sexual-reproductivă. În presa noastră se abordează mai mult teme politice, economice. O abordare în presa scrisă a subiectelor vizate ar putea contribui la o înțelegere mai bună de către societate a problemei drepturilor și sănătății sexuale și reproductive. Scopul monitorizării a fost determinarea frecvenței apariției  materialelor în presa scrisă și elaborarea  unor recomandări pentru presă care ar îmbunătăți  reflectarea  problemelor  în cauză și ar contribui la creșterea nivelului de conștientizare de către public a importanței drepturior sexuale.

Participanții au aflat foarte multe lucruri despre ceea ce ste un avort, care sunt consecințele unui avort inccorect, date statistice despre situația actuală a avortului în Moldova. La fel s-a pus un accent mare și pe sănătatea femeii.

E important să știm că se consideră că avorturile efectuate înainte de  12 săptămâni de sarcină sunt mai ușor suportabile și mai sigure. La fel am aflat despre cele două tipuri de avort-spontan și indus, la fel despre asistența completă pentru întrruperea de sarcină, care include servicii de avortare ( de exemplu avort chirurgical și metode medicamentoase  de avortare), conseliere pre –și post-avort, supravegere post-avort și contracepție.

E foarte important că în societatea nostră sunt unele organizații care activează în  acest domeniu  și promovează  mai ales prin rândul tinerilor informație despre o sănătate reproductivă.

Din partea tuturor tinerilor jurnaliști prezenți, vreau să aduc mulțumiri organizatorului principal al  acestui treining- Societății de Planificare a Familiei.