Singur acasă. Cum să te simţi aproape de părinţii tăi



altPărinții tăi au plecat la muncă în străinătate. Tu ai rămas aici, în Moldova. La început aveai senzația că visezi. Erai șocat. Nu-ți venea să crezi că ai rămas singur, fără ei. Te-ai gândit că nu poate să ți se întâmple ție una ca asta! Apoi te-a apucat mânia. Erai furios că-ți venea să distrugi totul în jur. În curând, te-ai resemnat, ai lăsat mâinile în jos. Peste un timp, ți-au revenit puterile, ai acceptat situația, te-ai împăcat cu soarta și... la treabă. De tine depind fratele sau sora, animalele de pe lângă casă, popușoiul de pe deal, notele la școală și multe altele. Și, desigur, mama și tata spun că au încredere în tine, că numai tu poți face față la toate acestea, pentru că ai rămas cel mai mare acasă. O viață departe de părinți înseamnă să te confrunți cu diferite situații noi pentru tine.

SINGUR ACASĂ

Portalul Web CIVIC.md, împreună cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor îţi vor ajuta să înveţi cum să-ţi conduci emoţiile, cum să comunici cu părinţii, cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii, cum să-ţi administrezi banii, cum să-ţi folosești timpul, cum să fi i în siguranţă, cum să acţionezi în caz de accidente, cum să ceri și să oferi ajutor şi multe alte sfaturi care ar putea să-ţi ajute în viaţa ta de acum. Dacă te frământă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi îţi vom ajuta.


3. CUM SĂ TE SIMŢI APROAPE DE PĂRINŢI

Părinţii vor să știe ce se întâmplă în viaţa ta. Dacă îi ţii în neștire, nu vor afla că pot avea încredere în tine. Spune-le ce faci, cu ce te ocupi, cu cine ieși. Vorbește-le despre prietenii tăi. Trebuie să se convingă de faptul că ești suficient de matur ca să poţi să-ţi alegi prietenii. Discutaţi despre toate acestea și atunci când ei sunt acasă, și atunci când sunt departe. Spune-le ce îngrijorări ai sau cum te simţi și cere sfaturi pentru problemele tale.

Comunicarea sinceră, permanentă și profundă îi ajută pe părinţi să înţeleagă schimbările din viaţa ta. Astfel, ei se vor deprinde mai repede cu faptul că te maturizezi, că nu mai ești ca înainte – când vă veţi întâlni din nou nu veţi fi surprinși unii de alţii cum arătaţi și cum vă comportaţi.

  • Părinţii chiar îţi vor binele. Ei își doresc să ai succese la școală și să te descurci în viaţă. Arată-le că ești matur, că știi despre pericolele în care poţi fi prins.
  • Dovedește-le prin acţiunile tale și prin comportament că poţi să ai grijă de tine. Oferă-le exemple că poţi să te protejezi de tentaţiile "rele": ţigări, alcool și chiar droguri.
  • Demonstrează-le că ești în stare să-ţi planifici timpul și să cheltui raţional banii. Implică-te în repartizarea sarcinilor în familie și participă la îndeplinirea lor.
  • A fi responsabil înseamnă că poţi fi de încredere. Atunci când părinţii au încredere în tine, le este mai ușor să spună "da" .
  • Nu minţi, spune adevărul – doar asta ceri și tu de la ei. Evită să îi minţi, pentru că oricum vor descoperi, și atunci vor fi și mai stricţi cu tine.
  • Atunci când crezi că nu te înţeleg deloc, pune-te în locul lor. De pildă, tu ţi-ai lăsa fata de 16 ani să meargă la mare cu un băiat de care nu ţi-a povestit niciodată? În felul acesta, vei încerca și tu să-i înţelegi și să acţionezi în așa mod, încât să fii prieten cu părinţii tăi. Atunci când părinţii au încredere în tine, și lor le este mai ușor departe de casă.
  • Părinţii tăi te consideră un copil pentru că ești și vei rămâne la orice vârstă copilul lor. Este firesc că vor să te protejeze.
  • Discutaţi despre planuri de viitor: ce veţi face la școală în anul următor sau la ce facultate veţi merge după absolvire, când intenţionează ei să plece sau să vină. Aceste convorbiri vă vor oferi și vouă, și părinţilor voștri mai multă siguranţă. Cu o singură condiţie: ca discuţiile să fie fără ocolișuri, oneste. Sinceritatea este necesară pentru a înţelege și a susţine.
  • Atunci apare încrederea reciprocă, părinţii nu-și supraveghează exagerat copiii, îi consideră maturi și comunică cu ei de la egal la egal.
  • Părinţii uneori evită să vorbească despre problemele lor. În realitate ei se tem ca nu cumva să-ţi faci griji pentru ei. Ei ascund uneori că sunt bolnavi sau necăjiţi ca să nu te sperie. Părinţii tăi vor ca tu să știi că ei sunt bine, că n-o să li se întâmple nimic rău și că vor ieși din orice încurcătură care poate să apară.

Sursa » SINGUR ACASA. Carte de buzunar pentru fete si baieti cu parinti plecati in strainatate.