ORGANIZATII MEDIA PROTESTEAZA IMPOTRIVA AGRESARII JURNALISTILOR



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media protesteaza in legatura cu modul in care serviciul de paza a presedintelui Republicii Moldova a tratat un grup de jurnalisti veniti, in seara zilei de 18 ianuarie la Palatul National, pentru a reflecta un eveniment public, se spune intr-o declaratie semnata de liderii Centrului Independent de Jurnalism, Asociatiei Presei Independente, Asociatiei Presei Electronice, Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Centrului €žAcces-Info" si Centrului de Investigatii Jurnalistice. 

Potrivit autorilor declaratiei, citata de DECA-press, garda de corp a presedintelui, incalcand prevederile  Legii presei si depasindu-si atributiile,  le-a interzis jurnalistilor de la Pro TV, Jurnal de Chisinau, TV Dixi accesul in incinta Palatului National, in pofida existentei unui acord prealabil dintre jurnalisti si organizatori privind reflectarea evenimentului. €žMai mult, echipa Pro TV a fost silita sa stearga cadrele filmate in afara Palatului National, care contineau imagini cu presedintelui Voronin". 

In declaratie se mai spune ca un incident similar s-a produs si la finele lunii trecute, pe data de 28 decembrie 2007, cand Tudor Darie, reporter la portalul UNIMEDIA, a fost agresat de catre agentii din paza presedintelui in timp ce-l filma pe presedintele Vladimir Voronin, care participa la ceremonia de inaugurare a €žPomului Tarii", in centrul capitalei. 

Autorii declaratiei sunt ingrijorati de faptul ca, in pofida obligatiilor si angajamentelor asumate de respectare a libertatii presei, autoritatile nu reactioneaza la asemenea incidente de incalcare a drepturilor jurnalistilor si de ingradire a accesului publicului la informatie. 

ONG-urile semnatare cer pedepsirea vinovatilor in toate cazurile de agresiune asupra jurnalistilor, de violare a dreptului de obtinere si difuzare a informatiei, €žcare risca sa devina o practica obisnuita, zilnica in RM". 

Semnatarii declaratiei amintesc ca potrivit Legii Presei este interzisa €žimixtiunea in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei" (art.1) de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, €žin scopul exercitarii atributiilor profesionale" €ža) sa obtina si sa difuzeze informatii; ...c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; .... sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice;" €žConfiscarea notitelor jurnalistului este interzisa. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai in cazul in care servesc drept proba intr-o cauza penala." (art.20). 

DECA-press