APL DIN CHISINAU VA ASIGURA TRANSPARENTA SI VA IMPLICA CETATENII IN PROCESUL DECIZIONAL



La 10 februarie curent, va fi lansata o noua versiune a site-ului autoritatilor locale din Chisinau - www.chisinau.md. Oficialitatile afirma ca noua pagina de internet va fi mult mai functionala pentru asigurarea transparentei activitatii Primariei si Consiliului municipal Chisinau (CMC). Marti, 22 ianuarie, CMC a aprobat Regulamentul privind asigurarea transparentei si intensificarea participarii cetatenilor la procesul decizional, transmite Info-Prim Neo.

 

Regulamentul prevede cresterea accesibilitatii populatiei la informatiile cu caracter public si consolidarea raporturilor intre administratia locala si cetateni/asociati obstesti, asigurarea posibilitatilor egale pentru participarea la procesul decizional. Prin acest regulament, autoritatile se obliga sa organizeze consultari publice cu cetatenii si sa faca publice toate proiectele de decizie.

Aprobarea Regulamentului a fost obiectul campaniei de advocacy €žTransparen ta in interes comunitar", desfasurata in mun. Chisinau de catre INRECO in parteneriat cu 17 ONG din municipiul Chisinau.

Dupa alegerile locale din iunie 2007, proiectul Regulamentului a fost discutat de nenumarate ori cu noua administratie a municipiului Chisinau. Pentru promovarea proiectului INRECO a initiat in septembrie-octombrie 2007 o campanie de informare publica asupra necesitatii promovarii principiilor de buna guvernare si transparenta a procesului decizional. Suplimentar, au fost colectate scrisori de sustinere a acestei initiative de la 17 ONG-uri din Chisinau. Proiectul Regulamentului si scrisorile respective au fost depuse pe numele presedintelui CMC. De asemenea, au fost initiate discutii cu liderii fractiunilor din consiliu, pentru a asigura sustinerea initiativei sectorului asociativ.

INRECO face apel catre asociatiile neguvernamentale din Chisinau si mass-media sa se implice in monitorizarea prevederilor Regulamentului, pentru asig urarea transparentei activitatii administratiei publice locale si cresterii constiintei civice a cetatenilor in democratia participativa.

Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO este o organizatie obsteasca fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a R. Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin solutionarea situatiilor de conflict, promovarea bunei guvernari.

 

www.info-prim.md