CENTRUL "ACCES-INFO" ISI REORIENTEAZA ACTIVITATEA CATRE RAIOANE



Centrul €žAcces-info" din Chisinau, organizatie ce promoveaza libertatea de exprimare si accesul la informatie, anunta ca isi reorienteaza activitatea in cele 32 de raioane ale Republicii Moldova, transmite Agentia Monitor Media.

Acest fapt devine posibil gratie unui program durabil, derulat de Centrul €žAcces-info" cu sprijinul Fundatiei €žSoros-Moldova" si Institutului Societatii Deschise (Budapesta). 

Am decis sa ne contram activitatea pe raioane, deoarece situatia in ce priveste accesul la informatie este unul critic in raioane. Daca la Chisinau, in institutiile statului de nivel national, situatia s-a imbunatatit usor, situatia din raioane ramane a fi dezastruoasa, a explicat Vasile Spinei, presedintele Centrului. 

Potrivit sursei citate, programul derulat de €žAcces-info" prevede, printre altele, crearea in fiecare dintre cele 32 de raioane ale Moldovei a unor Grupe de resurse, care vor contribui la implementarea Legii privind accesul la informatie. Fiecare Grup va fi alcatuit din 5-7 membri - functionari, jurnalisti si reprezentanti ai sectorului asociativ - care vor acumula si promova bunele practici in domeniul accesului la informatie in teritoriul dat.

Un prim atelier de formare de formatori in domeniul accesului la informatie pentru viitoarele Grupe de resurse a fost organizat de Centrul €žAcces-info" la sfarsitul saptamanii trecute. In cadrul atelierului de instruire au participat reprezentanti ai administratiei publice, organizatiilor nonguvernamentale, mass-media si sistemului bibliotecar. 

Legea privind accesul la informatie a fost adoptata de Parlamentul din Chisinau la 11 mai 2000.

Centrul €žAcces-info" a fost creat in vara anului 2000.

 

Sursa: AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI €žMONITOR MEDIA"