Singur acasă. Cum să-ţi conduci emoţiile



altSingur acasă • Rubrica pentru fete şi băieţi cu părinţi plecaţi în străinătate

Părinţii tăi au plecat la muncă în străinătate. Tu ai rămas aici, în Moldova. La început aveai senzaţia că visezi. Erai șocat. Nu-ţi venea să crezi că ai rămas singur, fără ei. Te-ai gândit că nu poate să ţi se întâmple ţie una ca asta! Apoi te-a apucat mânia. Erai furios că-ţi venea să distrugi totul în jur. În curând, te-ai resemnat, ai lăsat mâinile în jos. Peste un timp, ţi-au revenit puterile, ai acceptat situaţia, te-ai împăcat cu soarta și... la treabă. De tine depind fratele sau sora, animalele de pe lângă casă, popușoiul de pe deal, notele la școală și multe altele. Și, desigur, mama și tata spun că au încredere în tine, că numai tu poţi face faţă la toate acestea, pentru că ai rămas cel mai mare acasă. O viaţă departe de părinţi înseamnă să te confrunţi cu diferite situaţii noi pentru tine.

Începând cu acest articol, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor împreună cu Portalul Web CIVIC.md îţi vom ajuta să înveţi cum să-ţi conduci emoţiile, cum să comunici cu părinţii, cum să-ţi construiești relaţiile cu prietenii, cum să-ţi administrezi banii, cum să-ţi folosești timpul, cum să fii în siguranţă, cum să acţionezi în caz de accidente, cum să ceri și să oferi ajutor şi multe alte sfaturi care ar putea să-ţi ajute în viaţa ta de acum. Dacă te frământă ceva şi ai întrebări la care nu găseşti răspunsul, scrie-ne şi noi îţi vom ajuta.

1. Cum să-ţi conduci emoţiile

Uneori, emoţiile puternice – singurătatea, furia sau tristeţea – par să ne controleze ele pe noi și nu invers. Întotdeauna emoţiile neplăcute sunt un semn că ceva nu este „în ordine” . Emoţiile ne pot face să ne vărsăm furia pe cineva, să ne răzbunăm, să fim agresivi, să ne izolăm sau să negăm că avem anumite sentimente. Însă aceste acţiuni nu ne ajută să ne rezolvăm problemele, ci, dimpotrivă, ne fac să ne simţim mai rău. Pentru a le controla, poţi folosi ferite tehnici:

  • Vorbește despre ceea ce te deranjează. Sună-ţi prietenul cel mai bun, discută cu mama sau cu tata la telefon, vorbește cu un profesor sau un alt adult în care ai încredere și, probabil, vei descoperi cum să-ţi rezolvi problema.

  • Mișcă-te. O plimbare lungă, alergarea, dansul sau altă activitate fizică te calmează și te ajută să gândești. Găsește timp pentru a comunica cu persoanele care te înţeleg, te susţin, te iubesc. Vizitează-ţi prietenii și rudele. Joacă-te cu animalul preferat.

  • Scrie un jurnal: notează ceea ce simţi. Scrie acolo tot ce te stresează și te bucură. Dacă ești nervos, supărat, trist sau dezamăgit, jurnalului este alături de tine, tace, te „ascultă” și nu-ţi dă sfaturi. A citi și a reciti jurnalul este ca și cum ai vorbi cu un prieten. Când te trezești gândindu-te doar la greutăţile vieţii, ia o foaie și scrie lucrurile care te fac fericit și mândru. Bucură-te de succese, oricât de mici ar fi ele!

  • Secretul este să-ţi alegi o activitate care să-ţi placă. După ce te liniștești, poţi reveni la problema care ţi-a făcut rău pentru a căuta soluţii. Nu e neapărat să faci totul deodată. Alege căile de control al emoţiilor care sunt mai aproape de caracterul tău. Experimentează și alege ceea ce ţi se potrivește ce mai mult și îţi ajută să-ţi conduci tu emoţiile, nu ele pe tine. Dacă vrei cu adevărat să faci faţă situaţiei, atunci vei acţiona.

  • Alimentaţia. Un regim alimentar echilibrat ajută organismul atunci când e stresat. Cumpără și consumă produse alimentare calitative. Alege-le să fie proaspete. Mănâncă zilnic fructe și legume, întotdeauna mănâncă dimineaţa și evită să mănânci mult seara. Bea suficientă apă: 1-2 litri pe zi. Deshidratarea organismului accentuează oboseala. Renunţă la băuturile care conţin cafeină – ceai, cafea, băuturi carbogazoase.

  • Odihna. Este bine să-ţi faci singur un regim de odihnă. Somn suficient înseamnă culcarea până la 23.00. Ai insomnie? Ar putea fi din cauză că ceva te îngrijorează. În decursul zilei mintea reușește să-ţi alunge gândurile, iar noaptea ele revin și te împiedică să dormi. Dacă insomnia durează mai mult de câteva săptămâni, este nevoie să acţionezi repede pentru a rezolva ceea ce te preocupă.

  • Ar mai fi ceva de ţinut minte. Nimeni nu trebuie să treacă prin greutăţi de unul singur. S-ar putea să fie greu să ceri ajutor, mai ales dacă știi că lucrurile pe care le ai de făcut sunt responsabilitatea ta. Uneori, îţi este mai ușor dacă discuţi cu cineva despre ceea ce te apasă. Când spui cuiva ce te preocupă, te simţi mult mai bine, parcă te eliberezi de o greutate.

  • Ia problemele pe rând, una câte una, ca să nu te copleșească. Fă o listă a lucrurilor care te deranjează și gândește-te ce ai putea face pentru a le rezolva pe rând. Este mai ușor să găsești soluţii la o singură problemă decât să te gândești la toate problemele deodată. Ca să-ţi dai seama cum să faci faţă unei greutăţi, vorbește cu cineva sau scrie despre asta.

  • Dacă nimeni nu te laudă, laudă-te și încurajează-te singur. Când ţi-a reușit ceva, fă un gest de victorie și strigă: „Yes!” sau „Da!” . Gândește ca un învingător

Sursa » SINGUR ACASA. Carte de buzunar pentru fete si baieti cu parinti plecati in strainatate.