Filmul documentar „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”: premieră regională la Bârlădeni, Ocniţa



Satul Bârlădeni, raionul Ocniţa, a găzduit, la 10 decembrie 2011, premiera unui film documentar, produs la Geneva şi consacrat exemplelor pozitive din comunităţile Moldovei în domeniul prevenirii şi combaterii muncii copilului în agricultură. Printre eroii centrali ai filmului se află şi Tatiana Pavliuc, directorul întreprinderii „Plaiul Bârlădean”, care promovează de mai mulţi ani mesajul FNPAIA „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”.

„Am ales să prezentăm acest film nu doar la Chişinău, pentru partenerii noştri, dar şi în comunităţile care se regăsesc în acest documentar – la Bârlădeni, Ocniţa, şi la Taraclia, Căuşeni. Acest documentar este o recunoaştere internaţională a eforturilor pe care l-am depus împreună cu patronii agricoli din Moldova pentru prevenirea şi combaterea celor mai grave forme ale muncii copilului”, a declarat Alexandru Slusari, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA).

Realizatorii acestui film produs de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) povestesc, în imagini şi mărturii, experienţa Moldovei – de altfel, printre puţinele la nivel global – de adoptare şi implementare a Codului de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură.

„În satele Bârlădeni şi Rujniţa, Tatiana Pavliuc, conducătoarea întreprinderii agricole „Plaiul Bârlădean” şi membru FNPAIA, contribuie cu multă dedicaţie la îmbunătăţirea vieţii în comunitatea sa. Ea a investit în reparaţia centrului de sănătate din localitate şi susţine şcoala din aceste sate, procurând calculatoare, dar şi prin programe de alimentare a copiilor în şcoală”, afirmă realizatorii filmului.

Astfel, copiii sunt încurajaţi să aleagă frecventarea şcolii şi nu muncile grele în câmp.

În română: http://www.youtube.com/ilotv#p/u/11/kr73nUPq898

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

Web: http://www.fnpaia.org