Un documentar produs la Geneva are în prim-plan acţiunile patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului



 

Un documentar filmat în Moldova şi produs la Geneva aduce în prim-plan eforturile patronilor agricoli din mai multe comunităţi ale ţării în combaterea celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură şi industria alimentară. Filmul a fost prezentat, la 8 decembrie 2011, în premieră în cadrul unei Conferinţe Naţionale, organizată la Chişinău de Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA).

Documentarul consacrat bunelor practici ale patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului este produs de Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) şi consemnează experienţa unor întreprinderi-membre FNPAIA: „Bogatmos” din satul Taraclia, raionul Căuşeni, condusă de Dumitru Bocancea, şi „Plaiul Bârlădean” din satele Bârlădeni şi Rujniţa, raionul Ocniţa, condusă de Tatiana Pavliuc. Filmul povesteşte că conducătorii mai multor întreprinderi din Moldova investesc în tehnologii şi în comunităţile lor, pentru a asigura un viitor prosper, fără incidenţe ale muncii copiilor.

Documentarul include şi mărturiile unor parteneri naţionali şi internaţionali ai Federaţiei Patronatului din Agricultură, care apreciază activităţile în domeniul prevenirii şi eliminării muncii copilului, realizate de agricultorii din Moldova.

„Vom prezenta acest documentar şi în comunităţile în care a fost filmat – la Taraclia şi Bârlădeni – pentru a pune în valoare oamenii care au o contribuţie importantă la realizarea, prin fapte concrete, a mesajului pe care îl promovează FNPAIA şi care este prezent şi în film: „Locul copilului este în şcoală, iar munca lui e cartea”, a afirmat Alexandru Slusari, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară din Moldova.

Conferinţa Naţională în cadrul căreia este prezentat public filmul documentar despre acţiunile agricultorilor din Moldova pune în discuţie şi subiectul securităţii şi sănătăţii ocupaţionale la întreprinderile agricole. De asemenea, în cadrul evenimentului este distribuit manualul „Perfecţionarea practicilor de muncă în cadrul procesului de dezvoltare a comunităţilor rurale”, reeditat la Chişinău în 2011 pentru a oferi întreprinderilor agricole un instrument de perfecţionare a practicilor de muncă a fermierilor în Republica Moldova.

Filmul poate fi accesat la adresele:

În română: http://www.youtube.com/ilotv#p/u/11/kr73nUPq898

În engleză: http://www.youtube.com/ilotv#p/u/59/zv4Yw12lgTU

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

Web: http://www.fnpaia.org

ambasada-norvegieiorganizatia-internationala-a-muncii