Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

La Rezina oamenii au fost informaţi despre fenomenul discriminării femeilor în cîmpul muncii



La 24 noiembrie 2001, în raionul  Rezina  mai  multe persoane au participat  în cadrul campaniei de informare cu privire la fenomenul discriminării a femeilor  în cîmpul muncii.

PB244188_1

Participanţii au fost voluntarii locali, elevi de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina. Alina Diaur, Daniela Moraru, Vlada Donica, Doina Chirtoacă, Olga Donică, Olga Omelianiuc, Valentina Andruşca au rămas încîntate de evenimentul respectiv, pentru că, după cum mărturisesc chiar ele, este pentru prima dată cînd iau parte la o campanie de informare. Tinerele speră că pe viitor vor mai fi implicate în asemenea activităţi. Acestea au menţionat că vor distribui materialele informaţionale direct la grupurile-ţintă, adică femeilor, pentru ca acestea să îşi cunoască drepturile. Tot „tinerii”, a fost răspunsul la întrebarea pentru cine ar fi bine să se organizeze seminare, (traininguri despre discriminare). Motivul pentru care s-a dat acest răspuns a fost  încrederea în viitorul şi capacităţile acestei generaţii de a schimba multe în acest raion.

 

O serie de persoane din Rezina au fost intervievate despre fenomenul de discriminare a femeilor în cîmpul muncii. Li s-au adresat întrebări precum: Ce este discriminarea? Cum se manifestă această problemă în rîndul femeilor care vor să se angajeze în cîmpul muncii? Dacă au avut asemenea momente în viaţa lor şi cum s-au manifestat? În opinia lor, cum poate fi combătut acest fenomen? Au fost intervievate femei şi bărbaţi.

PB244179_1

Ion: „Femeia trebuie să spele vesela. Eu sunt căsătorit, soţia are de toate.  De ce vă mai trebuie vouă drepturi ?”. 

Ecaterina: „Bărbaţii au mai multe drepturi. Cînd angajatorul vede o tînără, din start dă un verdict negativ, pe motiv că va rămîne însărcinată şi va lipsi de la serviciu.”

Vitalie : Este o inegalitate.  Eu cred că nu există discriminare. Poate să fie într-o companie de stat sau într-o companie mai mică. Lucrez într-o companie de telefonie mobilă şi nu am văzut aşa fenomen. Dacă anagajatorul are firmă solidă, el poate să rezolve uşor şi problema concediului maternal.

Alexandra: Vreau sa lucrez, dar nu îmi găsesc un post de lucru. Au loc disponibilizări masive.

În urma campaniei de informare efectuate la Rezina,  concluzia dominantă în rîndul intervievaţilor a fost că totuşi există acest fenomen în oraşul lor şi nu doar. Femeile au anumite piedici în anagajare. Din păcate, pe alocuri s-au găsit persoane care  neagă şi acum statutul de egalitate între bărbat şi femeie.  Tinerii voluntari cît şi organizatorii şi-au propus în urma acestei campanii să  realizeze paşi concreţi în eliminarea acestui tip de discriminare.

Printre acţiunile propuse au fost  oferirea gratuită a materialelor  informaţionale de unde femeile pot să îşi afle drepturile şi locurile unde pot să apeleze la ajutor. Un moment important este şi colaborarea cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă din teritoriu, ceea ce ar facilita situaţia femeilor aflate în impasul angajării.