Societatea civilă recomandă depolitizarea organelor de drept



altMai multe organizaţii ale societăţii civile din ţară au făcut un demers public către parlamentari, solicitând depolitizarea şi democratizarea instituţiilor de drept din Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.

„Suntem îngrijoraţi de lipsa reformei instituţionale a SIS şi de faptul că reformele instituţionale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei sunt într-un proces foarte lent de implementare”, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, discuţiile publice recente cu referire la instituţiile de drept demască preocupările clasei politice preponderent concentrate pe numiri şi demiteri, decât pe schimbări sistemice şi asigurarea reformelor instituţionale.

Directorul CReDO a menţionat că depolitizarea activităţii şi procedurii de numire a conducerii instituţiilor de drept, precum şi depolitizarea ministerială, pot fi asigurate prin intermediul raţionalizării întregului proces de luare a deciziilor în mod transparent şi bine argumentat.

„Depolitizarea instituţională poate fi garantată prin reglementarea activităţilor instituţiilor de drept în exclusivitate prin intermediul legilor adoptate de Parlament, evitând reglementările secundare normative, iar independenţa politică a angajărilor poate fi asigurată prin introducerea standardelor de evaluare a performanţelor individuale, prin oferirea remunerării adecvate şi prin preluarea tehnologiilor moderne”, a menţionat Sergiu Ostaf.

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a remarcat că Alianţa pentru Integrare Europeană s-a conformat sistemului existent până la venirea AIE la putere, când toate partidele tindeau să pună oamenii lor la conducerea instituţiilor de drept.

„Politizarea înseamnă protejarea intereselor actorilor care susţin partidul. Instituţiile de drept, ca şi în perioada comuniştilor, sunt folosite pentru denigrarea concurenţilor politici. Sloganul „Schimbarea până la capăt” a rămas un simplu slogan. Nu există voinţă politică pentru a duce la capăt reformele propuse. Cât timp mai poate răbda electoratul? Dacă nu ne duce capul să facem reformele proprii, atunci să le copiem de la alţii care au reuşit”, a accentuat Arcadie Barbăroşie.

Directorul IPP a concluzionat spunând că doar societatea îi poate impune pe politicieni să implementeze recomandările de depolitizare şi democratizare a instituţiilor de drept, prin votul pe care îl acordă, or anume acesta este mecanismul prin care poporul îşi expune dorinţele într-o democraţie.

Demersul către parlamentari a fost semnat de către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Institutul pentru Politici Publice, Institutul pentru Drepturile Omului şi Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.