ONG-urile surprinse de reacţia lui Filat privind Strategia de reformare a CCCEC



Un şir de organizaţii neguvernamentale, participante la dezbaterile privind Strategia de reformare a CCCEC, se arată surprinse de declaraţiile de ieri ale prim-ministrului Vlad Filat. Potrivit premierului, modul în care se doreşte a fi reformat Centrul Anticorupţie coincide cu viziunea unui partid politic. Reprezentanţii ONG-urilor au dorit să-i reamintească lui Filat că „există şi alte documente pe care domnia sa le-a semnat, iar pe parcurs situaţia a evoluat şi domnia sa are altă părere”.

„Aluziile sau chiar lucrurile spuse în mod direct, precum că această Strategie este foarte asemănătoare cu viziunile promovate de un anumit partid politic, sînt oarecum stranii, deoarece denotă că tocmai înalţii funcţionari, care au promovat acum cîteva luni ideea de a scoate instituţiile publice de sub influenţa politică, continuă să gîndească cu aceleaşi clişee”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă directorul ADEPT, Igor Boţan.

La rîndul ei, Maria Badan, consultant CReDO, a menţionat că societatea civilă vrea, de fapt, să obţină ca textul Strategiei să fie studiat în fond şi să se vină pe marginea acestuia cu anumite opinii şi propuneri de esenţă, dar nu cu obiecţii de ordin politic. În opinia ONG-urilor, punerea la îndoială a Strategiei de reformare a Centrului ar putea submina din start această idee.

Pînă acum, circa cinci organizaţii s-au pronunţat pentru susţinerea Strategiei de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei – Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Institutul pentru Drepturile Omului, Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului (CIDO), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Institutul de Politici Publice (IPP).

Sursa: noi.md