Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

ORGANIZATIEI "AMNESTY INTERNATIONAL MOLDOVA" I S-A INTERZIS DESFASURAREA UNEI ACTIUNI DE PROTEST

Distribuie prietenilor:


ai_hand.jpgOrganizatia pentru apararea drepturilor omului "Amnesty International Moldova" s-a declarat indignata si dezamagita de decizia Primariei de Chisinau, care i-a interzis sa desfasoare o actiune publica de Ziua Victoriei (9 mai). In timpul actiunii, urmau sa fie colectate semnaturi in sprijinul femeilor care au avut de suferit de pe urma conflictelor armate si sa fi felicitati cu prilejul sarbatorii veteranii celui de-al doilea razboi mondial.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Evgheni Golosceapov, director executiv al organizatiei, a amintit, pe 9 mai, intr-o conferinta de presa, ca "libertatea intrunirilor, alaturi de libertatea asocierii constituie garantia majora pentru dezvoltarea si existenta societatii civile"; ca "aceste libertati, in particular, permit exprimarea publica si colectiva a protestului, sensibilizarea la abuzuri si combaterea acestora", iar "interdictiile la organizarea intrunirilor sint niste masuri represive de suprimare a societatii civile, a dorintei oamenilor de a-si manifesta activ pozitia civica". Golosceapov a afirmat ca in Moldova sint destul de multe persoane "carora le sint aproape idealurile drepturilor omului si care cauta sincer sa-i ajute pe cei cu viata in peri col, care sint torturati, violati, batuti".

"Sa lipsesti de posibilitatea de a sprijini victimele conflictelor armate, in Ziua Victoriei, inseamna sa subminezi credinta oamenilor in valori ca compasiunea, solidaritatea si ajutorul reciproc", a declarat coordonatorul "Amnesty International Moldova", Veaceslav Balan.

Autoritatile capitalei si-au motivat interdictia prin faptul ca de Ziua Victoriei la Chisinau se deruleaza numeroase festivitati, pe care Primaria le organizeaza in comun cu Guvernul, Parlamentul si Presedintia. "Totodata, Legea cu privire la organizarea si desfasurarea intrunirilor nu interzice organizarea de actiuni publice in zilele sarbatorilor de stat sau locale, in locurile evenimentelor culturale in masa, prilejuite de aceste sarbatori", a amintit Golosceapov. El a facut apel catre avocati parlamentari sa se pronunte pe marginea respectarii libertatii intrunirilor in R.Moldova.

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet