Autoritatile vor raspunde societati civile prin ratificarea Conventiei OMS



Autoritatile au auzit solicitarea societati civile de a ratifica pana la 31 mai - Ziua mondiala fara tutun, Conventia cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind controlul tutunului. Deputatul, Valentina Stratan-Golban, membra a Comisiei parlamentare pentru protectie sociala, sanatate si familie, a declarat miercuri, 9 mai, in cadrul sedintei Clubului Jurnalistilor de Investigatie cu genericul "Interventii pentru un mediu fara tutun - jurnalistii impotriva fumatului", ca pe ordinea de zi a uneia din sedintele urmatoare ale Parlamentului a fost deja inclusa chestiunea cu privire la ratificarea Conventiei OMS privind controlul tutunului.

Desi documentul respectiv a fost semnat de R. Moldova inca in iunie 2004, p�na in prezent Parlamentul a tergiversat ratificarea acestuia. Ratificarea ar insemna un imbold pentru autoritati de a restrictiona reclama produselor de tutungerie si a sponsorizarii, ar conditiona includerea avertizarilor pe pachetele de tigari privind dauna fumatului, ar interzice fumatul la locul de munca, in locurile publice. De asemenea, autoritatile ar fi obligate sa intreprinda actiuni sustinute pentru combaterea contrabandei cu produse de tutungerie, ar reglementa producerea si formarea preturilor la tutun pentru a diminua numarul de fumatori, ar initia programe nationale in domeniu etc.

Varfolomei Calmac, specialist principal in domeniul educatiei pentru promovarea modului sanatos de viata de la Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, a declarat ca in ultimii ani in Moldova creste ingrijorator numarul fumatorilor, inclusiv femei si tineri. Daca in anii 98-99, cota barbatilor fumatori era de cca 44%, in prezent acest indice a ajuns la cca 67%. Totodata, in prezent sunt fumatoare 9% din femei. Calmac s-a aratat ingrijorat si de numarul mare al elevilor fumatori. Potrivit lui, in categoria 13-15 ani unu din patru baietii si una din 10 fete fumeaza, fenomen favorizat si de accesul liber al copiilor la procurarea tigarilor, inclusiv in apropierea scolilor.

In acelasi context, medicul sef al Clinicii universitare de asistenta medicala, Ala Nemerenco, a mentionat importanta perceperii de catre stat a unei taxe pe viciu la vanzarea tigarilor, care ar putea ajunge pana la 10% suplimentar la costul pachetului de tigari. In foarte multe tari, acesti bani sunt directionati in sistemul de sanatate si sunt utilizati pentru diferite programe de sanatate pentru fumatori. Potrivit ei, in multe tari economic dezvoltate, dupa introducerea acestei taxe, s-a constatat o descrestere de 4% a numarului de fumatori, iar in tarile in tranzitie - cu 8%. Nemerenco sustine ca, astfel, ar putea fi influentata, pe de o parte, rata fumatorilor, iar pe de alta parte, vor fi castigate anumite sume de bani care ar putea fi investite in sistemul sanatatii, in special la tratamentul celor suferinzi din cauza fumatului.

Anual 7 mii de persoane decedeaza in Moldova din cauza diverselor maladii cauzate de fumat. La evidenta se afla 41 mii de persoane, din care 40% sunt bolnavi de cancer pulmonar, care in proportie de pana la 90% apare din cauza fumatului.

Coalitia ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului a organizat recent o manifestare de protest in Centrul capitalei pentru a sensibiliza opinia publica si factorii de decizie despre nerespectarea in R. Moldova a prevederilor Legii cu privire la tutun si necesitatea ratificarii de catre Parlament a Conventiei cadru a OMS.