Centrul pentru Drepturile Copilului lansează proiectul “Democrația în imagini”




Orice cetățean observă carențe în educația civică a copiilor, tinerilor sau adulților din Republica Moldova. Anume din acest motiv, avem nevoie de comportamente civice corecte. Din moment ce tindem spre o integrare europeană, trebuie să pornim de la drepturile cetățenilor, la obligațiile acestora, de la valențele patriotice ale cetățeanului la competențele bunului cetățean. Educate din rădăcină.

Centrul pentru Drepturile Copilului, cu suportul generos oferit de Ambasada Statelor Unite ale Americii prin intermediul Programului de Granturi pentru Susținerea Inițiativelor Democratice, își propune implementarea unui proiect/curs la nivel național, cu genericul “Democrația în imagini” care va instrui copiii claselor primare în baza Convenției ONU pentru Drepturile Copilului și îi va iniția în spiritul valorilor democratice și al drepturilor omului, care constituie unul din fundamentele educației, începând cu cea mai fragedă vârstă. Proiectul presupune organizarea unor lecții ecranizate la tematica propusă (august – noiembrie), care va forma mici cetățeni bazându-ne pe cele 6 valori democratice: Demnitate, Libertate, Egalitate, Solidaritate, Cetățenie și Justiție.

În urma materialului asimilat, copiii se vor exprima prin realizarea unor desene, care ulterior vor fi transformate în 10.000 de cărți poștale ce vor fi dispersate pe întreg teritoriul țării și distribuite gratis în diverse instituții de învățământ precum Licee, Universități, Bănci, Ambasade, Guvern. Pornind de la principiile de bază ale drepturilor omului, ale vieții, dreptății, libertății, echității, copiii vor învăța despre drepturile lor, vor fi stimulați să reflecteze și să analizeze cum sunt ele aplicate și unde să se adreseze în cazul în care sunt încălcate. Astfel, viitorii cetățeni, vor învăța să-și formeze și exprime opiniile proprii, își vor dezvolta capacitatea de cunoaștere a propriei identități, își vor stimula curiozitatea pentru investigație și vor învăța să fie responsabili.

La finalul proiectului se planifică organizarea unei expoziții de desene, care va reflecta rezultatul cunoștințelor acumulate de aceștia.

Proiectul“Democrația în imagini” este o oportunitate pentru cei implicați direct și chiar indirect de a crea pârghiile de armonizare ale valorilor locale și naționale la valorile europene și de a arăta tuturor contribuția copiilor, mărindu-le responsabilitatea și gradul de implicare la formarea lor ca cetățeni participanți activi la viața socială, cu știința și dorința de a face mai bună lumea în care trăim.

Acest proiect este implementat de Centrul pentru Drepturile Copilului și este posibil grație ajutorului generos al poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Susținerea Inițiativelor Democratice. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Guvernului SUA.

www.copil.md


Posted: 2011-08-11 11:49:57

Initiative Democratice