Procurorii din raioanele de sud ale ţării au discutat despre aplicarea practicilor prietenoase copiilor in activitatea lor



_005Luni, 4 iulie 2011, Institutul de Reforme Penale a organizat, la Leova, o masă rotundă cu genericul “Dejudiciarizarea procedurilor în privinţa copiilor la faza de urmărire penală”. La eveniment au participat procurorii din raionale de sud ale ţării, inclusiv din UTA Găgăuzia. Oamenii legii au discutat despre dificultăţile întîmpinate în procesarea cazurilor în care sînt implicaţi minorii, precum şi despre aplicarea practicilor prietenoase pentru copiii care ajung în contact cu sistemul de justiţie.    

Printre subiectele abordate în cadrul întrunirii a fost şi dejudiciarizarea procedurilor aplicate la investigarea cazurilor privitoare la copii. În mod specific, au fost analizate situaţiile cînd poate fi aplicat acordul de împăcare a părţilor şi modul în care pot fi redirecţionate cazurile penale serviciului de mediere. Procurorii au discutat şi despre împrejurările în care poate fi suspendată urmărirea penală şi poate fi efectuată liberarea de răspundere penală a copiilor în conflict cu legea. În discuţiile lor, oamenii legii s-au mai referit la oportunitatea aplicării măsurilor non-privative de libertate, prin plasarea copilului sub supraveghere.

Dezbaterile procurorilor au vizat şi problema participării psihologului la audierea copilului în calitate de acuzat, victimă şi martor. În această privinţă au fost descoperite mai multe carenţe care includ lipsa de pregătire a psihologilor pentru oferirea acestui gen de asistenţă copiilor in contact cu sistemul de justiţie şi incapacitatea administraţiei publice locale de a oferi psihologi pentru procesele de judecată. Oamenii legii au mai accentuat şi necesitatea implicării comunităţii, şi în mod special a ONG-urilor, în realizarea justiţiei pentru copii.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Promovarea noilor elemente de justiţie pentru copii în sistemul de justiţie al Republicii Moldova”, implementat de către Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al UNICEF Moldova şi al Ambasadei Suediei din Moldova.

Institutul de Reforme Penale este o organizaţie neguvernamentală, scopul căreia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justiţie penală şi susţinerea iniţiativelor comunitare.