Locuitorii s. Bulboaca au surprins în imagini viaţa comunităţii în care trăiesc



Centrul Expoziţional “Constantin Brâncuşi” găzduieşte în acest sfârşit de săptămână o expoziţie de fotografii după metoda Photovoice, cu genericul “Femeia cu dizabilităţi – lideră prin abilităţi”. Fotografiile au fost realizate de locuitorii satului Bulboaca, r. Anenii Noi, în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).

 Expoziţia are loc în perioada 1-3 iulie, 2011, şi cuprinde aproape de 50 de lucrări, care reflectă problemele comunităţii, problemele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, problema drumurilor şi a lipsei apei potabile. Fotografiile au fost realizate de 15 locuitori ai satului Bulboaca, printre care elevi, muncitori, persoane cu dizabilităţi.

Scopul metodei Photovoice este de a familiariza participanţii cu diferite tehnici de fotografiere, de a analiza fotografiile, a scrie o legendă a fotografiei, care să capteze prin câteva cuvinte emoţiile fotografului. Metoda Photovoice i-a ajutat pe participanţi să se autodescopere, să se exprime prin intermediul fotografiei, să identifice problemele comunităţii în care trăiesc, dar şi să caute soluţiile la ele.

Vizitatorii expoziţiei “Femeia cu dizabilităţi – lideră prin abilităţi” vor avea ocazia să vadă noi perspective ale lucrurilor simple din viaţa de zi cu zi, pe care de obicei nu le observăm, fiind mereu adânciţi în grijile proprii. Totodată, participanţii acestui program au reuşit să redea prin imagini bucuriile şi tristeţile unei persoane cu dizabilităţi”, spune Tatiana Goloşciuc, voluntară la Centrul de Asistenţă Juridică pentru persoane cu dizabilităţi, care fiind o locuitoare din s. Bulboaca, r Anenii Noi, a şi decis implementarea acestui proiect în satul său.

Pentru mai multe detalii privind expoziţia “Femeia cu dizabilităţi – lideră prin abilităţi”, o puteţi contacta pe Mariana Ţîbuleac, Coordonator Relaţii Publice, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, tel: (022) 28 70 90, 069281668, e-mail: marianatibuleac@yahoo.com.