Alegeți secțiunea

Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

UE-GIZ// Anunț privind organizarea concursului de eseuri pentru elevii din raionul Călărași pe subiectul: „Promovarea eficienței energetice”

Data lansării: 26.10.2020

Data limită pentru acceptarea înscrierii: 05.12.2020, ora 18.00

Solicitant: Acest anunț este lansat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

În vederea atingerii Obiectivului specific III. Promovarea comportamentului eficient din punct de vedere energetic și sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea eficientizării consumului de energie în clădirile publice din raionul Călărași, inclusiv în cadrul Campaniei „Consumă logic ecologic”, IDIS „Viitorul” lansează acest concurs de eseuri.

Cine poate participa?

Elevii claselor VI – XII din licee, școli, gimnazii și colegii din raionul Călărași.

Posibilele subiecte abordate în cadrul eseului, dar pot și altele propuse de elevi

 • Pledoarie pentru eficiența energetică
 • Orașul model bazat pe eficiență energetică
 • Indemn pentru eficiența energetică
 • Ce pot face tinerii pentru promovarea eficienței energetice
 • Idei pentru promovarea eficienței energetice în raionul Călărași
 • Rolul eficienței energetice pentru dezvoltarea localității / comunității
 • Pulsul dat de surse alternative de energie
 • Armonia dintre natura, lumină, acțiuni și eficiență energetică
 • Evoluția energiei emanată de clepsidra timpului
 • Speranța renaște din protejarea naturii și eficiență energetică
 • Magia care transformă soarele și vântul în energie
 • Tehnologiile (pe eficiență energetică) care ne pot oferi o viață mai frumoasă
 • Iluminare în condiții ecologice etc.

Condiţii de participare:
Eseurile pot avea minimum 400 de cuvinte (1 pagină) - maximum 1000 de cuvinte (3 pagini), scris de mână sau tapat la calculator.

Criterii de evaluare a eseurilor:
1. Titlurile - să fie sugestive, originale și să promoveze eficiența energetică;
2. Să fie argumentate prin utilizarea mai multor exemple concrete;
4. Să fie creative și inovative;
5. Să nu promoveze şi să nu discrediteze partidele politice, candidaţii independenţi sau alte instituţii.

Format: Times New Roman 12, Interval 1.15, margini 2.

Informaţiile personale care trebuie incluse:
1. Numele şi prenumele;
2. Clasa (vârsta), instituţia de învățământ;
3. Adresa de contact completă;
4. Numărul de telefon şi adresa de email (dacă există).CELE MAI BUNE LUCRĂRI VOR FI PUBLICATE ÎN ANTOLOGIA DE BUNE PRACTICI ȘI VOR PREMIATE !!! Printre premii vor fi: Power Bank Wireless, diplome, cărți, pungi ecologice, caiete, mape, pixuri ecologice, tricouri etc.)

Termen limită:
Eseurile pot fi expediate până la data de 5 decembrie 2020Eseurile pot fi expediate pe adresa de email ungureanu.carolina@gmail.com cu titlul „Concurs de eseu” sau pe adresa:
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul”
Republica Moldova, or. Chișinău
MD 2005, str. Iacob Hîncu 10/1
cu menţiunea Concurs de eseu

Totalizarea rezultatelor concursului va fi făcută în luna decembrie. Lista câștigătorilor va fi publicată pe pagina web – www.viitorul.org dar și pe pagina de Facebook.

Context general

Problema eficientizării consumului de energie la nivelul raionului Călărași a devenit foarte stringentă, odată ce cheltuielile pentru energie au căpătat o pondere tot mai mare în bugetul raionului. Din bugetul raionului, pentru ramura învățământ se alocă anual aproximativ 10,5 milioane MDL pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de consumul de energie, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din bugetul total al raionului Călărași. În același timp, cheltuielile pentru materialele didactice reprezintă aproximativ 0,04%, iar cele pentru alimentație în instituțiile educaționale 5% din bugetul raionului. Ponderea mare a cheltuielilor pentru energie în bugetul raionului este valabilă și în cazul celorlalte servicii de utilitate publică administrate de către Consiliul Raional. Totodată, aceste date indică și asupra potențialului de economisire a energiei, care ar putea fi valorificat în scopul sporirii calității serviciilor publice.

Primăria orașului Călărași este semnatară a Convenției Primarilor din 2012 și a elaborat și implementat Planul de Acțiuni pentru Energie Durabilă a orașului Călărași 2014 – 2020. Orașele semnatare promovează acțiuni de sprijinire a implementării obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 și adoptarea unei abordări comune pentru combaterea atenuării schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice. Programul Local pentru Eficienţă Energetică și Planul Local de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice, la capitolul clădiri publice ale Raionului Călărași, a fost elaborat pentru anii 2017-2019, iar acum este nevoie de a continua acest exercițiu în care autoritățile să cunoască exact ce au de făcut pentru următorii ani.

Activitățile proiectului sunt relevante deoarece autoritățile publice locale trebuie să depună eforturi şi să investească resurse umane și financiare (de care nu dispun) pentru elaborarea planurilor locale de acţiune în domeniul eficienţei energetice pentru sporirea eficienței energetice și absorbția ulterioară a fondurilor.

Este important și este nevoie de a continua eforturile și a implementa proiecte de investiții, dar în același timp este nevoie de a promova comportamentul eficient din punct de vedere energetic pentru fiecare cetățean, dar și în instituțiile publice (de exemplu, școli, licee, spitale etc.). În Republica Moldova nu sunt programe suficiente pentru promovarea comportamentului eficient din punct de vedere energetic în instituțiile publice și în primul rând în școli, licee și spitale.

Considerăm că ar fi necesar de a consolida capacitățile organizațiilor non guvernamentale în vederea planificării participative a serviciilor publice, monitorizarea participativă a achizițiilor publice, conștientizarea cetățenilor privind prestarea serviciilor publice și problemele de mediu aferente și de a promova în continuare eficiența energetice.

Detalii puteţi afla la:

Tel. 070044744

E-mail: ungureanu.carolina@gmail.com

Web: www.viitorul.org

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat".

Lecția publică online pentru persoanele cu dizabilități, membrii de familie a persoanelor cu dizabilități și alte persoane interesate în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități

Asociația Obștească Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) invită persoanele cu dizabilități, membrii de familie a persoanelor cu dizabilități și alte persoane interesate să participle la lecția publică online cu tematica „ Drepturile persoanelor cu dizabilități”, care va avea loc la data de 23 octombrie 2020, ora 14.00. Trainingul va dura 2 ore astronomice (120 minute).

În cadrul lecției vor fi abordate următoarele subiecte:

 • • procedura de determinare a dizabilității, modul de contestare a deciziilor privind încadrarea/neîncadrarea în gradul de dizabilitate;
 • • dreptul la sănătate a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la protecția socială a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la educație a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la muncă a persoanelor cu dizabilități
 • • alte drepturi ale persoanelor cu dizabilități (accesibilitatea, dreptul de a nu fi discriminat, etc.)

Lecția va avea loc online, utilizând platforma Zoom. Pentru a participa, aveți nevoie de acces la Internet și un dispozitiv cu microfon și cameră video (laptop, smartphone).

Doritorii de a participa la training sunt rugați să completeze formularul de participare, care poate fi accesat la următorul link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc98aYRaBP.../viewform...

Formularul conține întrebări simple și scurte, iar completarea lui durează câteva munite. Termenul-limită pentru înregistrare la training – 20 octombrie 2020.

La lecția publică poate participa un număr nelimitat de personae, dar nu mai puțin de 15 persoane. În cazul în care se înscrie un număr insuficient de persoane, organizatorul își rezervă dreptul de a amâna desfășurarea lecției pentru o altă data, cu informarea prealabilă a participanților înregistrați cu cel puțin 3 zile înainte de data trainingului.

Pentru informații suplimentare, apelați 079989098 – Elena Stajila, coordonatoare de proiect sau contactați prin e-mail: elena.stajila@cdpd.md.

Training-ul se desfășoară în cadrul proiectului „Sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesul la justiție”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Munca, implementat de Millennium DPI Partners.”

Centrul de Artizanat Rogojeni- reînvie și promovează vechile tradiții strămoșești

70945231 131811801509926 8268933288962293760 nUn popor fără tradiții este un popor fără viitor. Convinși de acest deziderat, reprezentanții Centrului de Artizanat din Rogojeni, Șoldănești contribuie la promovarea tradițiilor și a patrimoniului cultural lăsat de strămoși. La atelierele de croitorie, croșetare, tricotare și țesut participă copiii, dar și persoanele vârstnice din localitate, pentru care centrul este principala sursă de interacțiune și comunicare cu cei din jur. Centrul a fost deschis de Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul unui proiect finanțat de Fundația Est-Europeană.

Mătușa Maria așteaptă cu nerăbdare zilele de marți și joi pentru a veni la Centrul de Artizanat din localitate. Aici învață să coase, să croșeteze și să împletească. Sub îndrumarea meșterilor populari, pensionara de 65 de ani a reușit să confecționeze torbițe ecologice, pernuțe pentru bebeluși, a croșetat șervețele și a împletit diverse articole din lână.

„Cel mai mult îmi place broderia cu mărgele. Este foarte bine că a fost creat acest centru. Eu trăiesc cu lucrările mele. Sunt ca niște copii care îmi dau viață și mă întineresc. Mai ales că e tare greu să fii singură și să nu ai cu cine schimba o vorbă. După fiecare atelier sunt mai bine dispusă, am mai multă energie și dorința de a continua. De fiecare dată învăț ceva nou, chiar dacă am 65 de ani. Da, toată viața învățăm”, spune zâmbind Maria Grecu.

68281788 131884278169345 78045431283580928 nLucrările care ies din mâinile celor care participă la atelierele centrului reflectă valori autentice, adunate de secole și caracteristice zonei. Fără apariția centrului, erau sortite pierzaniei. „Scopul activităților organizate de Centru este de a promova meșteșugul casnic și de a aduna vârstnicii din localitate, persoanele cu dizabilități, care pot mânui acul, croșeta la atelierele pe care le organizăm. Toate activitățile sunt orientate spre integrarea vârstnicilor în societate, pentru ca aceștia să-și petreacă timpul liber mai distractiv și eficient”, spune meșterul popular, Mariana Groza.

La Centrul de Artizanat Rogojeni fiecare curios are posibilitatea să cunoască arta țesutului, croșetatului, tricotatului și cusutului. Printre ei este și asistenta socială, Victoria Ciobanu.

„Eu frecventez Centrul de mai bine de un an. Am participat la atelierele de tricotare și croșetare. Confecționez câte ceva frumos pentru rude, pentru cei dragi. Consider, că astfel de centre ar trebui să fie inaugurate în toate localitățile din țară, pentru că tradițiile pe care le-am moștenit trebuie transmise din generație în generație”, spune Victoria Ciobanu.

Cei care pășesc pragul Centrului de Artizanat Rogojeni sunt instruiți de patru meșteri populari din localitate, majoritatea dintre care sunt persoane vârstnice, dornice să-și împărtășească cunoștințele, mai ales cu tânăra generație.

„Cel mai mult, totuși, copiii vin la atelierul de confecționare a bijuteriilor. Le place să lucreze cu mărgelușele. Unii sunt interesați de croșetatul jucăriilor, iar alții de țesutul covoarelor”, adaugă Mariana Groza.

Centrul a fost deschis de A.O. „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” cu suportul unui grant de 18950 de euro, din partea UE și Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene. Centrul își desfășoară activitatea în incinta școlii din sat, iar spațiul a fost pus la dispoziția Asociației gratuit de autoritățile locale.

„Datorită acestui grant s-a reușit amenajarea Centrului de Artizanat și dotarea cu tot echipamentul necesar. Concomitent, a fost gândit planul de activitate al Centrului și gama de produse. Totodată, am reușit să procurăm materia primă utilizată la ateliere, dar și să organizăm instruiri”, spune coordonatoarea de proiecte a A.O. „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni”, Ala Stîrcu.

Centrul a fost creat și pentru a oferi șanse și surse de venit persoanelor vârstnice. „Beneficiarii au posibilitatea să-și vândă lucrările prin intermediul paginii de socializare a Centrului, dar și prin participarea la mai multe târguri. Datorită unui program de antreprenoriat social, în această toamnă vom participa la trei iarmaroace ECO organizate la Chișinău, Rezina și Sângerei”, menționează meșterul popular, Mariana Groza.

Cele patru meșterițe populare de la Centrul de Artizanat Rogojeni au mâini de aur și ochi de artiști. Ele sunt convinse că tradițiile populare sunt ADN-ul unui popor sănătos spiritual, de aceea este important să fie transmise mai departe.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Training online „Drepturile persoanelor cu dizabilități” pentru juriști, avocați, avocați stagiari, parajuriști și reprezentanții ONG-urilor

Asociația Obștească „Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități” (CDPD) invită juriștii, avocații, avocați stagiari, parajuriști și reprezentanții ONG-urilor la training în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, care va avea loc la data de 29 octombrie 2020, ora 14.00. Trainingul va dura 2 ore astronomice (120 minute).

În cadrul trainingului vor fi abordate următoarele subiecte:

 • • procedura de determinare a dizabilității, modul de contestare a deciziilor privind încadrarea/neîncadrarea în gradul de dizabilitate;
 • • dreptul la sănătate a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la protecția socială a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la educație a persoanelor cu dizabilități
 • • dreptul la muncă a persoanelor cu dizabilități
 • • alte drepturi ale persoanelor cu dizabilități (accesibilitatea, dreptul de a nu fi discriminat, etc.)

Trainingul va avea loc online, utilizând platforma Zoom. Pentru a participa, aveți nevoie de acces la Internet și un dispozitiv cu microfon și cameră video (laptop, smartphone).

Doritorii de a participa la training sunt rugați să completeze formularul de participare, care poate fi accesat la următorul link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc98aYRaBP.../viewform...

Formularul conține întrebări simple și scurte, iar completarea lui durează până la o minută. Termenul-limită pentru înscrierea la training – 26 octombrie 2020.

La training poate participa un număr nelimitat de persoane, dar nu mai puțin de 15 persoane. În cazul în care se înscrie un număr insuficient de persoane, CDPD își rezervă dreptul de transfera desfășurarea trainingului pentru o altă data, cu informarea prealabilă a participanților înregistrați cu cel puțin 3 zile înainte de data trainingului.

Pentru informații suplimentare, apelați 079989098 – Elena Stajila, coordonatoare de proiect. E-mail: elena.stajila@cdpd.md

Training-ul se desfășoară în cadrul proiectului „Sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesul la justiție”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile mului și Munca, implementat de Millennium DPI Partners.”

Asociația Obștească „Mitropolitul Gurie Grosu” țintește spre binele suferinzilor

Din dorința de a promova activitatea și personalitatea Mitropolitului Gurie Grosu au creat o asociație care-i poartă numele. Ideea a venit din partea rudelor înaltului ierarh și a unor susținători ai valorilor promovate de Mitropolit. ONG-ul este implicat în multiple acțiuni culturale și de caritate.

Strănepoata Mitropolitului, Cristina Grossu-Chiriac, este unul dintre fondatorii Asociației „Mitropolitul Gurie Grosu”, care și-a început activitatea în 2014. Principala menire a organizației este valorificarea patrimoniului cultural-spiritual al distinsului ierarh al Basarabiei și propagarea operei sale didactice, istorice şi spirituale. „Mitropolitul Gurie este o personalitate deosebită. Pe lângă faptul că a fost primul Mitropolit al Basarabiei, a fost cel care a binecuvântat Actul Unirii de la 1918, a avut curajul, în 1917, să publice primul Abecedar cu grafie latină”, spune coordonatoarea de proiecte a Asociației, Cristina Grossu-Chiriac.
cartile trilogiaPână acum, ONG-ul a organizat multiple simpozioane științifice, seminare, lecții și expoziții, în colaborare cu instituțiile culturale din țară. Recent a avut loc premiera filmului documentar „Gurie. Mitropolitul”. „Documentarul, realizat din sursele financiare ale asociației, este dedicat celebrării a 100 de ani de la urcarea în treaptă arhierească a primului Mitropolit al Basarabiei. Totodată, pe parcursul ultimului deceniu a fost editată trilogia „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură” și organizate multiple evenimente de promovare a valorilor culturale naționale”, mai adaugă Cristina Grossu-Chiriac.

distribuire prinzuri NimoreniPe lângă activitatea culturală, asociația a reușit să readucă zâmbetul pe chipul multor oameni neajutorați. Cu sprijinul Asociației Filantropice „Pro-Humanitate” din Germania, membrii organizației au distribuit ajutoare umanitare: produse alimentare, haine, scaune rulante și medicamente în Chișinău, Ialoveni, Soroca, Criuleni, Orhei și alte localități, în sumă totală de peste 550 mii euro. Totodată, datorită acestei colaborări, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Clinica „Emilian Coțaga” și alte spitale au primit bandaje, pansamente, mănuși de unică folosință, măști medicale, dispozitive medicale și paturi pentru pacienți.

În ultimii ani, Asociația Obștească a reușit să ofere mii de prânzuri calde bătrânilor nevoiași și persoanelor cu dizabilități din Soroca, Strășeni și Criuleni. ONG-ul a contribuit la deschiderea, în perioada rece a anului, a unor cantine sociale temporare. „Aceste persoane au apreciat bineînțeles și prânzul cald pe care-l livram, dar cel mai mult s-au bucurat că cineva le trece pragul și îi întreabă de sănătate. Ne priveau cu atâta căldură și recunoștință. Între timp, au devenit și un fel de membri ai familiei pentru noi și viceversa. Cea mai mare problemă pe care o au acești oameni nu este durerea sau foamea, dar singurătatea”, precizează coordonatoarea de proiecte a Asociației.

În 2019, organizația „Mitropolitul Gurie Grosu” a inițiat serviciul cantinei sociale mobile în orașul Ialoveni, susținut de proiectul de antreprenoriat social „Cu bine spre bine”, finanțat de UE, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.
prinz Nimoreni„Proiectul contribuie la extinderea activităților noastre prin instituirea unui serviciu alternativ – cantină socială mobilă destinată persoanelor în etate aflate în dificultate din orașul Ialoveni și din satele din împrejurime. Datorită suportului European, am reușit deschiderea unei linii de producere a cuielor de construcție – prima de acest gen din Republica Moldova. Sperăm că acest atelier va genera suficiente resurse pentru a asigura activitatea continuă a cantinei sociale mobile. Jumătate din suma grantului, de 30 de mii de euro, a fost repartizată pentru procurarea utilajului necesar. Pot spune că suntem unicii producători de cuie din RM. Ținta noastră este binele”, spune reprezentanta organizației.
Cristina Grossu-Chiriac spune că datorită suportului și încrederii UE, dintr-o organizație simplă de familie, ONG-ul a devenit o asociație cu o strategie de dezvoltare și un plan de acțiuni concrete. „Fără suportul UE nu cred că reușeam să livrăm atâtea zâmbete, prânzuri calde și vorbe bune celor care au mare nevoie de suport, grijă și atenție. O societate civilă puternică îi poate face pe oameni să conștientizeze că viața bună la care toți visăm depinde, în primul rând, de implicarea și acțiunile fiecăruia dintre noi”, punctează Cristina Grossu-Chiriac.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

 

 

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet