Societatea civilă propune proiectul noului Cod al Audiovizualului



alt Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) se va numi Consiliul Audiovizualului (CA) şi va avea doar 5 membri, în loc de 9 cum este acum. Preşedintele instituţiei va fi numit în funcţie de către şeful statului, iar ceilalţi membri, ca şi până acum, vor fi aleşi de către comisia parlamentară de profil şi vor fi confirmaţi de către Parlament. Modificările se conţin în proiectul noului Cod al Audiovizualului, prezentat miercuri, 4 mai, la o conferinţă de presă. 

Proiectul a fost elaborat de către un grup de lucru format din mai multe organizaţii nonguvernamentale, sub egida Asociaţiei Presei Electronice (APEL), transmite Info-Prim Neo. 

Coordonatorul Departamentului politici şi legislaţie mass-media în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Doina Costin, a menţionat că numirea preşedintelui Consiliul Audiovizualului de către preşedintele ţării se face în scopuri de responsabilizare. 

„Am văzut că nu există o pârghie de tragere la răspundere a membrilor CCA care nu îşi îndeplinesc responsabilităţile. Am hotărât că trebuie să existe cineva care să poarte răspundere pentru funcţionarea inadecvată a acestui Consiliu. Ne-am gândit la faptul că preşedintele ţării să numească preşedintele CA. Este o pârghie potrivită pentru a da vina pe cineva dacă lucrurile nu merg în Consiliu”, a declarat Doina Costin. 

Noul proiect prevede că preşedintele CA va fi demis dacă Parlamentul va respinge raportul anual al instituţiei. „Deci, automat răspunderea pentru ineficienţa CA se transpune pe umerii preşedintelui ţării, care va trebui să răspundă în faţa societăţii pentru persoana pe care a numit-o în funcţia de preşedinte al CA”, a mai spus Doina Costin. 

O altă problemă sesizată este şi faptul că actuala versiune a Codului Audiovizualului nu obligă CCA să-şi motiveze deciziile. „Am introdus un nou sistem de sancţiuni şi răspunderi pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale. Sistemul de control impune viitoarei instituţii de reglementare în domeniul audiovizualului un anumit regim de control al activităţii radiodifuzorilor, care este foarte clar, foarte exact, şi nu permite exagerări sau pe alocuri abuzuri”, a spus Doina Costin. Un alt capitol modificat este licenţierea activităţilor în domeniul audiovizualului. Potrivit autorilor, noul proiect conţine prevederi mai clare pe acest segment. 

Proiectul Codului Audiovizualului va fi redactat în câteva zile, după care va fi transmis comisiei parlamentare de profil.

 

sursa: www.info-prim.md