API condamnă atacul de imagine asupra Ziarului de Gardă



Asociaţia Presei Independente (API) condamnă atacul de imagine asupra publicaţiei de investigaţie „Ziarul de Gardă”, ţinuta grafică, logotipul şi corpul de litere al căreia au fost utilizate în scopuri electorale, prin editarea unei tipărituri intitulată „ZdC Ziarul de Chişinău”. 

Într-o declaraţie a API, citată de Info-Prim Neo, Asociaţia cere Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi Comisiei Electorale Centrale să investigheze acest caz şi să anunţe public cine sunt autorii şi cine a comandat acest atac împotriva presei independente, iar persoanele care recurg la astfel de forme de manipulare a opiniei publice să fie traşi la răspundere. 

API se adresează concurenţilor electorali şi persoanelor de încredere ale acestora să nu recurgă la astfel de practici ilegale, nedemocratice şi imorale de agitaţie, reclamă şi antireclamă electorală. API a făcut un apel către toţi proprietarii instituţiilor mass-media scrise şi electronice din Republica Moldova, către jurnalişti, designeri media şi poligrafişti să nu se implice în campanii de manipulare a opiniei publice şi acţiuni de denigrare contrare normelor deontologice şi eticii profesionale. 

Acum câteva zile la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale Moldovei, au fost distribuite ziare cu logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale redacţiei Ziarului de Gardă, doar cu o literă schimbată - „ZdC”. Marţi, redacţia săptămânalului „Ziarul de Gardă” a sesizat oficial Parlamentul, Guvernul, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, SIS şi CEC pe marginea falsului editorial lansat în scopul denigrării şi compromiterii politicii editoriale a publicaţiei. În sesizare se menţionează că falsa publicaţie este una agresivă, cu mesaje electorale anti-democratice, în special anti-liberale, anti-Chirtoacă, şi este răspândită prin cutiile poştale ale chişinăuenilor. „Această acţiune aduce mari prejudicii publicaţiei independente „Ziarul de Gardă” care, fiind de 7 ani pe piaţa mediatică a Republicii Moldova, nu a făcut partizanat politic şi nu s-a implicat în campanii de denigrare a concurenţilor electorali”, se menţionează în sesizare.

 

Sursa: www.info-prim.md