MINISTERUL DE PROFIL SI ONG-URILE DIN DOMENIUL SOCIAL ISI OFICIALIZEAZA RELATIILE



Un Memorandum de cooperare a fost semnat vineri, 2 noiembrie, de catre Reteaua ONG-urilor din domeniul social (Reteaua Social) si Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului. Potrivit documentului, cooperarea intre cele doua parti presupune consultarea continua a proiectelor de acte legislative, rapoarte, strategii si planuri de activitate. Un grup de lucru comun urmeaza sa elaboreze o strategie si un plan de actiuni pentru implementarea si aplicarea Memorandumului.

Ministerul si-a asumat responsabilitatea sa faciliteze participarea Retelei Social la implementarea si evaluarea strategiilor de interes national, la desfasurarea campaniilor de informare si sensibilizare a populatiei, precum si sa ofere informatie relevanta despre prevederile proiectelor de hotarari, legi si regulamente. La randul lor, ONG-urile din domeniul social vor participa la elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea politicilor, vor contribui la prestarea si crearea de noi servicii, evaluarea necesitatilor grupurilor-tinta si vor inainta propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ din domeniu.

Potrivit Memorandumului, partile vor organiza, in parteneriat, discutii publice asupra proiectelor de acte normative elaborate si un Forum anual de evaluare a activitatii comune.

Ministrul Galina Balmos a declarat ca pe anumite segmente, ONG-urile active in domeniu au luat-o inaintea unor politici pe care le-a elaborat statul, referindu-se la dezvoltarea serviciilor de alternativa fata de institutionalizare, deschiderea de centre comunitare, de gazduire sau de plasament unde se presteaza servicii de calitate.

Presedintele Retelei ONG din domeniul social, Nicolae Besliu sustine ca Reteaua si-a dorit sa oficializeze relatia cu ministerul de resort pentru ca acest lucru presupune o responsabilitate mai mare din partea ambelor parti.

Din Reteaua Social fac parte circa 400 de ONG-uri din republica.

Sursa: Info-Prim Neo