Justitia pentru copii trebuie sa aplice proceduri mai complexe si mai prietenoase



Justitia pentru copii din tara noastra mai are nevoie de imbunatatiri si ajustari pentru ca sa devina mai prietenoasa cu tinerii care ajung in contact cu institutiile de drept. Acestea sint concluziile preliminare ale reprezentantilor Institutului de Reforme Penale(IRP), care au monitorizat timp de 6 luni procesele de judecata in mun. Balti, la care participa persoanele minore. Incepind cu luna octombrie 2010, ei au asistat la examinarea a 102 cazuri in care copiii au fost implicati in calitate de inculpati, victime si martori. 

In baza datelor colectate au fost formulate o serie de recomandari pentru perfectionarea mecanismului de justitie pentru copii. Monitorii au constat ca este necesar de a optimiza mecanismul de oferire a asistentei psihologice pentru tinerii care ajung in instanta, indiferent de statutul lor procesual. Pe parcursul monitorizarii au fost inregistrate 8 cazuri in care psihologul nu s-a prezentat la sedinta de judecata. Concomitent, se recomanda eficientizarea prestatiei psihologului in instanta, astfel incit sa nu fie doar o prezenta formala. Participarea psihologului sau a pedagogului la sedinta de judecata are drept scop de a-i explica copilului, la nivelul lui, tot ce se intimpla acolo, in asa fel ca el sa inteleaga si sa poata oferi informatii veridice. 

Reprezentantii IRP au mai identificat nevoia de imbunatatire a serviciilor de interpretare oferite tinerilor care nu cunosc limba româna. Astfel, au fost stabilite 10 cazuri in care persoanele minore nu au beneficiat de interpret. In majoritatea cazurilor, judecatorii au fost nevoiti sa indeplineasca ei insisi aceasta functie. 

In procesul monitorizarii a mai fost observat faptul ca exista o insuficienta de sali de judecata, ceea ce ii determina pe judecatori sa foloseasca birourile lor pentru acest scop. 23 din sedintele de judecata, in care au participat copiii, s-au desfasurat in oficiile judecatorilor. Pe linga faptul ca aceste incaperi nu sint amenajate corespunzator, adeseori, se dovedesc strimte pentru participantii la proces. In legatura cu acest fapt reprezentantii IRP recomanda sa se aloce resurse pentru amenajarea mai multor sali de judecata si sa inceapa, concomitent, crearea unor sali de judecata speciale pentru audierea cazurilor in care sint implicati copiii. 

Monitorii au mai sesizat nevoia de consolidare a increderii si cooperarii dintre reprezentantii institutiei de mediere, pe de o parte, si judecatori si procurori, de cealalta parte. Multe din cazurile in care au fost implicati copiii puteau fi rezolvate cu ajutorul mediatorului prin incheierea unui acord de impacare. Realizarea actului impacarii in cadrul institutiei de mediere ar elimina practica “reconcilierii pe coridoare” si ar oferi echitate si corectitudine acestui proces.

Scopul monitorizarii sedintelor de judecata a judecatoriei de circumscriptie din mun. Balti este de a identifica deficientele justitiei pentru copii si de a propune sugestii pentru perfectionarea practicilor aplicate tinerilor in institutiile de drept din tara noastra. Activitatea se desfasoara in cadrul proiectului Promovarea noilor elemente de justitie pentru copii in sistemul de justitie al Republicii Moldova, implementat cu suportul financiar al UNICEF Moldova si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala(Sida). 

Institutul de Reforme Penale este o organizatie neguvernamentala, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justitie penala si sustinerea initiativelor comunitare.