EFORTURILE DE PROTECTIE A COPIILOR MOLDOVENI AFLATI PE TERITORIUL FEDERATIEI RUSE



Reprezentanta Fundatiei Elvetiene, Terre des hommes - Moldova, in cadrul Proiectului Fii Ajutor Copiilor Tarii (FACT) a organizat la sfirsitul lunii septembrie 2007 la Moscova intrunirea membrilor Grupului de Lucru bilateral al reprezentantilor structurilor publice si serviciilor de protectie a copiilor din Federatia Rusa. In luna octombrie va fi organizata sedinta Grupului de lucru in componenta reprezentantilor institutiilor si serviciilor respective din Republica Moldova, care va fi urmata de o intrunire bilaterala in plina componenta a acestuia.

Grupul de lucru va promova un mecanism functional de colaborare transnationala si protectie a copiilor moldoveni, victime ale abuzului, exploatarii si traficului de copii, identificati in Federatia Rusa. - In conditiile lipsei unei proceduri bilaterale de protectie al copilului aflat in dificultate intr-o tara straina, necesitatea elaborarii unui document de orientare pentru actorii implicati, atit din Republica Moldova, precum si din Federatia Rusa a devenit un imperativ-, a declarat Antonina Comerzan, Coordonatorul Actiunii Transnationale a proiectului FACT.

In rezultatul organizarii a 11 misiuni de repatriere din 2005 - 2007, in cadrul Proiectului FACT a fost elaborata o propunere de Procedura de identificare, protectie, repatriere voluntara asistata si reintegrare a copiilor. Propunerea de Procedura va fi definitivata in cadrul consultarilor cu partenerii din ambele tari pe parcursul
urmatoarelor luni. Acest document va imbunatati mecanismul de protectie a copiilor repatriati si va permite repatrierea si reintegrarea a circa 130 copii, pe care Proiectul FACT isi propune sa-i asiste pina la finele anului 2009.

In procesul de identificare a copiilor, asistenta in reintegrarea acestora in Republica Moldova, Proiectul FACT este sustinut de catre Ambasada Republicii Moldova in Federatia Rusa, Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei si Tineretului, Centrul de Plasament Temporar al Minorilor, Centrul de Plasament si Reabilitare a Copiilor de Virsta Frageda. Suportul financiar Proiectului FACT este acordat de catre UNICEF, SDC si OSCE.

Serviciul de Informare si Comunicare, Terre des hommes - Moldova
Natalia Ghilascu, Communication and Information Officer
Terre des Hommes - Moldova
81/1, Kogalniceanu St., Chisinau, MD-2009
Tel: (+373 22) 238642 / Fax: (+373 22) 233407
E-mail: natalia.ghilascu@tdh.moldnet.md
http://www.tdh.ch

Fii Ajutor Copiilor Tarii!