COMUNICAT DE PRESA “Triunghiul Bermudelor unde dispar oamenii s-a localizat în Corjova”



Sâmbătă 26 martie 2011 în jurul orei 10:00, dnii Ion Pascari şi Ion Dubina, au fost răpiţi din s.Corjova, rl Dubăsari de către un grup de persoane necunoscute. În după amiaza aceleiași zile persoanele au fost eliberate, fiind aduse şi lăsate exact în locul de unde au fost răpite.

Din aceste considerente, Asociaţia Promo-LEX solicită organelor de drept ale Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile de investigaţie prevăzute de legislaţia în vigoare în vederea identificării şi atragerii la răspundere a persoanelor care au participat la săvârşirea acestei infracţiuni. Eliberarea recentă a primarului de Corjova (Valeriu Miţul), a Consilierului local din Corjova (Iurie Coţofan) precum şi a celor 2 muncitori (Ion Pascari şi Ion Dubina), este o dovadă în plus asupra caracterului ilegal şi criminal cu care continuă să opereze regimul ilegal de la Tiraspol.

În acest context, Asociaţia Promo-LEX aminteşte autorităţilor constituţionale că drepturile constituţionale ale locuitorilor din regiunea transnistreană nu sunt negociabile şi nu pot servi drept subiecte pentru negociere sau interpretare politică. Drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestor oameni sunt garantate de legislaţia naţională şi actele internaţionale la care Moldova este parte. Astfel, Asociația Promo-LEX rămâne îngrijorată în special de soarta lui Ilie Cazac şi Ernest Vardanean, precum şi de situaţia altor mii de persoane, rămase în rol de ostatici ai jocurilor politice şi geopolitice fără reguli.

În legătură cu abuzurile continue din zona de securitate din Corjova comise de reprezentanţii administraţiei ilegale din regiune, Asociaţia Promo-LEX solicită autorităţilor constituţionale să sporească eforturile privind identificarea unor instrumente eficiente de garantare, promovarea, respectare, apărarea și reabilitarea drepturilor locuitorilor din regiunea aflată sub ocupaţie şi control ilegal.

Asociația Promo-LEX face apel către comunitatea internațională să revizuiască poziția privind suspendarea interdicției  de libera circulație, or astfel de acțiuni de răpire și intimidare a persoanelor nu pot fi considerate acțiuni ce favorizează mecanismul de soluționare a conflictului. De asemenea considerăm că este necesară impunerea unor noi sancțiuni față de liderii regiunii secesioniste, în special blocarea conturilor bancare deschise în alte țări și examinarea instituirii altor acțiuni de sancțiune economica.

 Asociaţia Promo-LEX îşi exprimă nedumerirea în legătură cu incapacitatea şi lipsa voinţei formatului de pacificare de a contribui eficient la procesul de identificare a soluţiilor privind garantarea şi respectarea drepturilor omului în regiunea controlată de administraţia ilegală de la Tiraspol. În acest context, considerăm că este nevoie de insistat asupra modificării statutului şi formatului de pacificare, datorită căruia au loc exerciţii militare desfăşurate ilegal contrar oricăror norme naţionale sau internaţionale pe de o parte, şi abuzuri frecvente asupra drepturilor şi libertăţilor locuitorilor din regiune, pe de altă parte.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Ion Manole, Preşedinte Asociaţia Promo-LEX: Tel: (22) 450024, GSM: 069070800, e-mail: info@promolex.md