De 8 MARTIE



Stimate Doamne & Domnişoare,

Ziua mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp când exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor şi zeiţelor pe nume Rhea în Grecia Antica.

În 1857, la data de 8 martie, în New York, femeile din fabricile textile şi de confecţii au organizat un protest împotriva aceea ce ele considerau ca fiind condiţii proaste de lucru şi salarii mici. Protestatarele au fost atacate şi dispersate de către poliţie. Aceste femei şi-au înfiinţat, în aceeaşi lună, dar doi ani mai târziu, primul sindicat muncitoresc.

In 1907, femeile socialiste, au organizat un mars de protest în New York cerând ziua de lucru de zece ore şi salarii mai mari. Marşul a fost oprit de interventia serioasa a politiei New-Yorkeze. Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a organizat o intrunire a maselor pe tema drepturile femeilor. Doi ani mai târziu, Lena Lewis, socialista americana, declara că ziua de 8 Martie nu era o zi pentru a celebra ceva anume, ci mai degrabă o zi care anticipează luptele ce vor veni pentru a înlătura „egoismul masculin şi dorinţa bărbaţilor de a domina femeia”.

În 1910, la Copenhaga, la cea de-a doua Conferinta Internatională a Femeilor Socialiste apare pentru prima data ideea zilei femeii, când se sărbatorea mişcarea femeilor pentru egalitate în drepturi şi egalitate de şanse. Delegate din 17 tari au adoptat o rezolutie privind „Ziua Anuală a Femeilor”, un eveniment internaţional prin care se celebrau femeile din lumea întreagă, dar şi un apel pentru respectarea drepturilor femeii. Aceasta avea să devină peste ani ceea ce cu toţii ştim astăzi că este Ziua Internaţională a Femeii.

Inspirată de comemorarea în America a femeilor care muncesc, socialista germană Klara Zetkin a organizat pe 8 Matrie 1911, Ziua Internaţională a Femeii. Ziua a fost celebrată pentru prima data în 1911 în Germania, Danemarca, Elveţia, Austria şi America, unde au avut loc cu aceasta ocazie mişcări de protest prin care milioane de bărbaţi şi femei manifestau în public pentru drepturile femeii. Simbolul mişcării a devenit trandafirul.

Printre alte evenimente istorice, 8 martie comemorează incendiul de la Fabrica Triangle Shirtwaist (New York, 1911), unde peste 140 de femei şi-au pierdut viata, cerându-şi drepturile.

În timp ce Ziua Internaţională a Femeilor se sărbătoreşte, acum, în mod global, pe 8 Martie, există câteva ţări care celebrează Săptămâna Internaţională a Femeilor, iar SUA sărbătoresc Luna Internaţională a Femeilor.

Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educaţie, la divorţ, la asistenţă medicală, la contracepţie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Este ziua în care sărbătorim curajul şi voinţa înaintaşilor şi înaintaşelor noştri, cărora la datorăm recunoaşterea drepturilor şi a demnităţii noastre ca oameni şi cetăţeni FEMEI !

Cu drag, Erica Zucec