Tehnologii informaţionale pentru persoanele cu disabilităţi de vedere



img_2848Recent, în incinta Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare a Asociaţiei Obşteşti „Societatea Orbilor”, (CNIR a AO SOM), s-au donat: 65 de calculatoare cu programe adaptate audio si de mărire a imaginilor precum şi 400 de echipamente de scris în sistemul Braille, sistem punctiform specializat pentru nevăzători.

La eveniment au participat: preşedintele Societăţii Orbilor – Dumitru Sclifos, reprezentanţi ai administraţiei Direcţiei Centrale a SOM, angajaţii şi administraţia centrului de reabilitare „CNIR a AO SOM”, reporteri de la televiziunea Naţională, membri ai Societăţii Orbilor si beneficiari ai centrului, la fel şi stagiarii în prezent ai cursurilor de reabilitare din diverse raioane ale Republicii, care au fost întîmpinaţi cu atitudinea deschisă şi caldă a gazdelor centrului.

Donaţia de calculatoare a fost realizată de către organizaţia „Bartimeos” din Olanda, de aceste calculatoare au beneficiat cinci tineri cu disabilităţi de vedere, studenţi şi persoane active, 7 calculatoare vor fi la dispoziţia beneficiarilor Centrului de Reabilitare, iar altele 53 la număr vor fi repartizate în mai multe raioane, la Organizaţiile Teritoriale a AO SOM, în cadrul cărora se vor crea centre de studiere a calculatoarelor pentru persoanele cu disabilităţi de vedere, despre crearea acestor centre a menţionat Preşedintele SOM d-l Dumitru Sclifos.

Iar 400 de echipamente de scris în sistemul Braille, (dispozitive şi stilusuri), au fost oferite de către Organizaţia nevăzătorilor din Italia, dintre care: 200 de echipamente s-au donat Centrului de reabilitare, celelalte 200 vor fi repartizate nevăzătorilor cărora le sunt necesare. La acest eveniment cîteva echipamente au fost oferite persoanelor ce învăţă Brailul în cadrul centrului, precum şi cititorilor activi ai revistei „Felinarul”, revistă editată în Braile.

În cadrul evenimentului au luat cuvînt reprezentanţi ai Societăţii Orbilor şi ai Centrului Naţional de Informare şi Reabilitare a AO SOM care au informat persoanele prezente în sală despre impouvanţa şi necesitatea acestor donaţii, despre Proiectele şi activităţile ce sunt desfăşurate pe parcurs pentru nevăzători şi slabvăzători.

La finele evenimentului, fiecare din cei prezenţi au au avut ocazia să adreseze întrebări, iar la pauza de cafea să îşi împărtăşească ideile, să îşi revadă colegii, prietenii şi cunoscuţii. Aceste clipe de căldură sufletească, de mulţumire şi voie bună sunt binevenite, oferă armonie psihosocială la nivel personal şi favorizează integrarea în societate cu mai mult curaj şi forţe ale persoanelor cu deficienţe de vedere.

Dezvoltarea tehnologiilor informaţionale pentru persoanele cu disabilităţi vizuale este deosebit de impouvantă, pentru că cunoaşterea calculatorului de către nevăzători facilitează procesul de studii pentru studenţi, contribuie la incluziunea socială şi în cîmpul muncii a acestor persoane.

Prin intermediul tehnologiilor informaţionale cu programe adaptate, persoanele cu disabilităţi de vedere, pot face lecturi, pot studia la facultate şi însuşi limbi străine, pot naviga pe internet, accesînd siteurile informaţionale şi de socializare. Prin intermediul skipe-ului şi mesenger-ului pot comunica cu nevăzători din alte ţări.

Dacă tehnologiile informaţionale pentru societatea modernă, constituie un progres social, atunci pentru persoanele cu disabilităţi de vedere reprezintă adevăratul colac de salvare împotriva stagnării şi limitărilor, deci acum este posibil ca nevăzătorii şi slabvăzătorii să poată participa activ la dezvoltarea socială, iar Republica Moldova să aibă încă un stimul pentru a implimenta programele şi strategiile de incluziune socială a persoanelor cu disabilităţi.

 

Goraş Tatiana, președintele OT Ialoveni a SOM