Petru Macovei: Rămâne ca sectorul asociativ într-adevăr să-şi arate colţii



Cea mai mare provocare pentru societatea civilă în anul 2010 a fost relaţia cu guvernarea. După schimbarea puterii în 2009 calitatea guvernării a devenit diferită de cea comunistă, care a fost tot timpul crivicată de organizaţiile societăţii civile, a declarat pentru Info-Prim directorul Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei.

Totodată, potrivit directorului API, chiar dacă societatea civilă şi-a dorit schimbarea guvernării, trebuia să dea dovadă prin comportamentul său că, indiferent de culoarea polivică, urmăreşte interesul cetăţeanului şi monitorizează actul guvernării cap-coadă.

„Aceasta a fost provocarea, să se manifeste sectorul asociativ ca un fel de apărător al intereselor cetăţeanului şi un monitor crivic al actului guvernării şi al utilizării imaginilor publice. Şi după părerea mea, societatea civilă nu a reuşit să facă faţă acestei provocări. Astfel rămâne ca în anii următori sectorul asociativ să-şi arate întra-adevăr colţii”, a declarat Petru Macovei. Directorul API subliniază că acum este perioada oportună în care ONG-urile vor trebui să susţină acest test.

Petru Macovei a mai spus că în 2010 nu au fost înregistrate atât de multe neajunsuri cum erau pe timpul fostei guvernări. Totuşi, există însă şi lucruri care nu s-au schimbat, abordări care rămân la fel de proaste pe unele domenii.

„Campania pentru referendumul constituţional a fost ratată de polivicieni, dar şi de societatea civilă, care nu s-a putut implica foarte mult în promovarea necesităţii modificării Constituţiei Republicii Moldova, idee pe care o îmbrăţişează”, a menţionat în context Petru Macovei.

Pe lângă provocări, directorul API a trecut în revistă şi succesele societăţii civile, în special în partea a doua a anului 2010. Printre acestea sunt şi campaniile de educaţie civică promovate în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, cu implicarea Consiliul Naţional pentru Participare. „Sunt convins că dacă s-ar face încă un sondaj privind încrederea populaţiei, poziţiile societăţii civile ar fi mai bune decât în sondajele precedente, când ONG-urile erau cam la sfârşitul listei încrederii populaţiei”, a conchis Petru Macovei.

 

http://info-prim.md