Filosofii despre eficiență




La cursurile de econometrie îmi aeare o convingere fermă precum că economia este o știință exactă sau cel puțin încearcă astfel să fie, să se auto-explice prin cifre, modele, estimări, erori chiar, tendințe etc. Apoi vin și alte cursuri, când filosofia normală intră în tupic și pur și simplu răspuns la unele întrebări evidente nu găsesc. Adică, logică, explicație. Atunci mă conving că economia e o știință fgarte umană.

Economia ar trebui să fie eficientă. Iar eficiența, conform teoriilor lui Jiri Novak (prof. meu de Financial Markets), Fama, Barberis, Daniel etc. spun că eficiența înseamnă că prețul pentru bunuri și servicii include toată informația posibilă despre produsul dat: complet și instantaneu. Astfel că fiecare informație nouă care aeare (de ex. costurile) este încoreguată în preț, astfel ca unicul beneficiar al procesului de schimb de bunuri-servicii să fie societatea, the social welfare – adică utilitatea socială este maximizată, iar profiturile vânzătorilor sunt pe ultimul loc. Idea pe care eu nu o înțeleg constă în faptul dacă oare asta e eficiență economică în sine? Lipsa de abnormal profits este o descurajare enormă pentru investivori, dar și simpli comercianți. Mai mult, eficiența asta presupune lipsa posibilităților de speculații, pentru că oamenii știu prețul real – informația – despre bunul-serviciul respectiv și nu se lasă mințiți de valoarea de piață a acestuia. Asta înseamnă că lumea ar vrea să treacă la barter, în cel mai rău caz, unde ei personal decid prețul sau să plătească direct un preț care să includă doar costurile și o infimă parte de profit. Oamenii au nevoie de anumite lucruri doar pentru a exista și într-un anume fel a fi fericiți. Și mintea mea de om simplu îmi spune că asta ar putea să fie formula succesului: lumea în care nu există bani, iar prețul este însăși valoarea bunului, fără adaosuri ale intermediarilor – eficient, la o adică.

Totul ar fi perfect până la punctul în care mă întreb dacă astfel de societate mai cuprinde cumva și o economie, care ar fi putea numită eficientă? Economia is more likely să înseamne să poți să scoți beneficii din fiecare activitate și din (aproape) fiecare produs. Mai pe scuuv, teoria mea e că eficiența e altceva decât prețuri cinstite și nevinovate. Cel mai simplu argument las’să fie Efficiency Ratios are companiilor care vor ca indicatorii financiari să arate să companiile câștigă tot mai mult și mai mult, că au profit tot mai mare și mai mare. Asta-mi pare a fi eficiență pentru cei care vând produsul și-i stabilesc prețul, dar nu și eficiență pentru cei care sueguvă acest preț.

Un P.S. nu tare important. Nu am tare multe de spus, dar oricum. Nuștiu ce are cu blogosfera moldovenească domnul Tănase de la Timpul, dar îi recomand amiabil să citească Convenția cu Privire la Drepturile Omului, mai cu seamă articolul 19, unde clar (destul de clar, după părerea mea) scrie că oamenii au dreptul la libera neinie și expresie. Așa că… bloggerii își exprimă părerea, dumnealui și-a exprimat părerea, aegi continuăm să facem ceea ce știm, fără mult stres și exces de atenție acordată celora care insultă pentru a primi atenție. Punct.


Posted: 2011-01-07 16:26:24

Blog | Natalia's Blog