MOLDOVA A REGRESAT LA CAPITOLUL PREVENIREA SI COMBATEREA CORUPTIEI



Indicele Perceptiei Coruptiei (IPC) in Moldova a scazut in anul curent, comparativ cu anii 2005 si 2006, arata un raport al Transparency International Moldova. Moldova s-a plasat doar pe locul 113 intr-un clasament de 180 de tari, fata de situatia din anul trecut cand a ajuns pe locul 81 din 163 de tari.

Scaderea indicelui denota un regres in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, a declarat, miercuri, 26 septembrie, intr-o conferinta de presa, directorul executiv interimar al Transparency International Moldova, Efrim Obreja.

Potrivit lui Obreja, functionarii publici nu constientizeaza pe deplin pericolul coruptiei, iar in unele institutii publice se denota o atitudine formala sau superficiala referitor la implementarea Strategiei Nationale de Prevenire si Combatere a Coruptiei. Asupra situatiei mai influenteaza si faptul ca pana in prezent nu au fost adoptate Legea cu privire la codul de conduita al functionarului public, Leg ea cu privire la conflictul de interese, precum si Legea cu privire la finantarea partidelor politice si campaniilor electorale. De asemenea, nu s-a ajustat legislatia nationala la conventiile internationale in ce priveste imunitatea unor categorii de persoane si raspunderea penala pentru infractiunile de coruptie.

Directorul executiv interimar al Transparency International Moldova sustine ca autoritatile s-au axat mai mult pe combaterea coruptiei, dar nu pe prevenirea fenomenului.

Scaderea indicelui demonstreaza ca avem mari rezerve la acest capitol, dar nicidecum faptul ca autoritatile antrenate la realizarea Strategiei Nationale de Prevenire si Combatere a Coruptiei nu au inregistrat succese, a mentionat in cadrul aceleiasi conferinte de presa, Victor Colin, sef de directie al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Potrivit sursei citate, in activitatea anticoruptie sunt respectate standardele Uniunii Europene, lu cru remarcat de expertii europeni. Diminuarea fenomenului coruptiei este una din prioritatile actuale ale reformelor din tara. La diminuarea IPC in anul 2007 a contribuit, in opinia oficialului de la CCCEC, si seceta, si neacceptarea vinurilor moldovenesti pe piata rusa, care au afectat economia tarii.

IPC se calculeaza la o scara de la 0 la 10,unde €ž0" semnifica cel mai inalt nivel al perceptiei coruptiei, iar €ž10" - cel mai scazut. In ce priveste Comunitatea Statelor Independente, R. Moldova cu 2.8 puncte s-a situat pe locul 3, fiind devansata de Georgia si Armenia.

In anul 2005, R. Moldova s-a plasat pe locul 95 din 159 de tari.

 

Sursa: Info-Prim Neo