CENTRUL NATIONAL AL ROMILOR SOLICITA SCUZE PUBLICE DE LA LIDERUL PARTIDULUI DEMOCRAT



Centrul National al Romilor (CNR) ii solicita liderului Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, sa-si ceara scuze in mod public pentru declaratiile cu referire la populatia de romi, pe care CNR le califica drept €žrasiste si discriminatorii". In caz contrar, CNR isi rezerva dreptul de a sesiza Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova asupra faptului respectiv.

Presedintele CNR, Ana Lepadatu, a lansat o Scrisoare de protest publica, prin care critica utilizarea de catre Dumitru Diacov a unui proverb, considerat de semnatara ofensator la adresa etniei Roma. Ea afirma ca, prin utilizarea intentionata a proverbului, liderul PDM si deputatul Dumitru Diacov si-a manifestat prejudecatile fata de o minoritate nationala si a incalcat atat prevederile constitutionale ale tarii, cit si ale actelor internationale, inclusiv Conventia Cadru pentru Protectia Drepturilor Minoritatilor Nationale a Consiliului Europei, Recomandarile Comisiei Europene pentru Combaterea Rasismului si Intolerantei, Declaratia Universala pentru Drepturile Omului a ONU, etc.

Potrivit documentului citat, Diacov a folosit, in cadrul unei conferinte de presa, proverbul €žSi tiganul are bani, dar ce folos", pentru a-si manifesta scepticismul fata de capacitatile de lider politic ale lui Vladimir Filat, in legatura cu iesirea acestuia din PDM.

Conform antetului CNR, acesta este organizatie neguvernamentala, nu are afiliere politica si militeaza pentru drepturile si interesele romilor prin activitati de monitorizare si advocacy in combaterea prejudecatilor si discriminarii existente impotriva romilor, precum si prin crearea de oportunitati egale privind accesul la munca, sanatate, educatie si alte servicii publice.

Sursa: Info-Prim Neo