Societatea civila impotriva incalcarilor legislatiei privind controlul asupra tutunului



Coalitia ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului va organiza joi, 3 mai, o manifestare de protest pentru a sensibiliza opinia publica si factorii de decizie despre nerespectarea in R. Moldova a prevederilor Legii cu privire la tutun si necesitatea ratificarii de catre Parlament a Conventiei cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind controlul tutunului.

Reprezentantul Consiliului National al Tineretului din Moldova, Tudor Darie, a declarat miercuri, 2 mai, in cadrul unei conferinte de presa ca in R. Moldova se incalca prevederile Legii cu privire la tutun. Tigarile sunt vandute minorilor, la bucata, de catre persoane fara licenta. Totodata, autoritatile nu intreprind nimic pentru a contracara fumatul in locuri publice, implicarea copiilor si femeilor in producerea si prelucrarea tutunului.

Directorul executiv al Centrului de resurse "Tineri si Liberi", Antonita Fonari a declarat ca solicitarea Coalitiei fata de autoritati este ca pana la 31 mai - Ziua mondiala fara tutun, sa ratifice Conventia cadru a OMS.

Desi documentul respectiv a fost semnat de R. Moldova inca in iunie 2004, pana in prezent Parlamentul tergiverseaza ratificarea acestuia. Potrivit membrilor Coalitiei, ratificarea ar insemna un imbold de a implementa si alte aspecte in lupta cu fumatul: restrictionarea reclamei produselor de tutungerie si sponsorizarii, includerea avertizarilor pe pachetele de tigari privind dauna fumatului, interzicerea fumatului la locul de munca, combaterea contrabandei cu produse de tutungerie, reglementarea producerii si formarii preturilor la tutun, initierea unor programe nationale in domeniu etc.

Coalitia de promovare a politicilor de control asupra tutunului mai reclama faptul ca Strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar stabileste o serie de actiuni pentru revigorarea tutunaritului in RM, iar pentru motivarea cultivatorilor de tutun, din Fondul de Subventionare a producatorilor agricoli, in anul curent sunt alocate 3 mil. lei, cu 1 mil. de lei mai mult, fata de suma prevazuta pentru 2006. Acest fapt demonstreaza ca Moldova nu intentioneaza sa renunte la acest domeniu si sa introduca restrictii, astfel cautand doar profit economic, in detrimentul sanatatii publice.

Actiunea de protest a Coalitiei ONG de promovare a politicilor de control asupra tutunului se va desfasura in Scuarul Operei Nationale, joi, intre orele 9.00 si 11.00.