La Chişinău a fost lansat Caietul de Politici Agricole FNPAIA: pledoarie, angajamente, soluţii



Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova a discutat şi adoptat, la 24 noiembrie 2010, în cadrul şedinţei lărgite a Consiliului, Caietul de Politici Agricole, elaborat în cadrul celor 11 mese rotunde, organizate de FNPAIA în perioada august-noiembrie 2010 cu susţinerea oferită de Programul Olandez de Cooperare cu Organizaţiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme).

Caietul de Politici Agricole include problemele-cheie ale sectorului agricol din ţară, printre care subvenţionarea, creditarea şi concurenţa, şi soluţiile pe care le propune Federaţia Naţională Patronatului din Agricultură pentru depăşirea acestora.

„Acest Caiet de Politici Agricole ne va ajuta să spunem cu voce puternică ce aşteptăm de la stat în domeniul agricol şi ce trebuie să facem noi, ca organizaţie ce promovează interesele producătorilor agricoli”, a afirmat Preşedintele FNPAIA, Alexandru Slusari, după seria de mese rotunde, organizate inclusiv la Căuşeni, Orhei, Ştefan Vodă, Soroca, Cahul, Hânceşti, Edineţ şi Bălţi.

Politicile pe care le vizează Caietul de politici FNPAIA cuprind politicile fundamentale, politici privind producerea şi comercializarea produselor agricole, subvenţionarea agriculturii, politicile fiscale şi vamale, piaţa financiară, cele privind combaterea monopolismului, politicile privind mediul ambiant şi dezvoltarea zonelor rurale, sistemul de asigurări sociale şi de asistenţă medicală, politicile funciare, statutul juridic al bunurilor agricole fostelor gospodării colective, privind forţa de muncă, învăţământul în agricultură etc.

„În Moldova, există un interes foarte mare pentru asemenea discuţii, axate pe soluţii la problemele sectorului agrar. Agricultorii au participat activ la mesele rotunde, care au precedat elaborarea Caietului de Politici, şi şi-au exprimat ideile deschis şi prietenos”, a afirmat Jean-Marie Standaert, Consilier Special al Programului Olandez de Cooperare cu Organizaţiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme). Expertul european a moderat, în august, primele ateliere regionale în care au fost formulate propunerile de conţinut ale Caietului de Politici Agricole, şi este prezent, de asemenea, la evenimentul de lansare a produsului final al acestui efort comun.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova a fost fondată în 2003, având misiunea de creare a condiţiilor favorabile întreprinderilor din ramura agriculturii şi industriei alimentare şi reprezentarea acestora în relaţiile cu autorităţile publice şi angajaţii.

De asemenea, FNPAIA urmăreşte creşterea bunăstării producătorilor agricoli şi îmbunătăţirea vieţii familiilor de agricultori prin exprimarea şi promovarea intereselor acestora. Agricultura şi industria alimentară este unul din cele mai importante sectoare, care ocupă circa un sfert din PIB-ul ţării. De-a lungul anilor, FNPAIA s-a afirmat inclusiv prin iniţiativele sale de promovare a dialogului social şi de combatere a celor mai grave forme ale muncii copilului în agricultură.

Contacte:
FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85
Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org
E-mail: aslusari@uap.md,
fnpaia.caiet.politici.fnpaia@gmail.com