Mai multe ONG-uri îndeamnă tinerii să nu participe la marşul de la 1 decembrie



Mişcarea de tineret „Voievod”, Asociaţia obştească Scutul Moldovenesc, Mişcarea Naţională Democrată din R.Moldova şi încă 35 organizaţii neguvernamentale îndeamnă tinerii să nu participe la marşul care, potrivit informaţiilor lor, va fi organizat la Chişinău pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, de către organizaţiile româneşti Noua Dreapta, Noii Golani, Garda de Fier şi Legionarii din România.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la INFOTAG, liderul Mişcării „Voievod”, Nicolae Pascaru, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele provocări care ar putea întrerupe marşul paşnic.

„Avem informaţii că un şir de organizaţii de orientare extremistă vor organiza un marş, la care se aşteaptă să participe un număr mare de tineri din Moldova, dar şi din România. Aceştia vor scanda lozinci antistatale şi xenofobe, fapt care va alimenta spiritele antiromâneşti şi va trezi o reacţie negativă din partea CSI şi a UE”, a spus Pascaru.

El consideră că Noua Dreaptă, Noii Golani, Garda de Fier şi Legionarii sînt nişte organizaţii paramilitare, deoarece membrii acestora poartă uniformă militară, iar în interiorul organizaţiilor funcţionează principiul de supunere pe verticală.

Pascaru a accentuat că organizaţia pe care o conduce şi alte ONG-uri au o atitudine respectuoasă faţă de poporul român şi cetăţenii Moldovei, care se consideră români, precum şi faţă de sărbătoarea naţională a acestei ţări.

„Ar fi bine ca România să trimită aici oameni de cultură, dar nu militari”, a spus el, solicitînd Ambasadei României să atragă atenţie asupra marşului care se pregăteşte.

La rîndul său, asociaţia moldovenească Noua Dreaptă a trimis presei o declaraţie în care se arată îngrijorată de „tentativele unor grupări apolitice de a organiza tulburări şi alte acţiuni de stradă în perioada de pe 28 noiembrie (ziua alegerilor parlamentare) pînă pe 1 decembrie, Ziua Naţională a României.

„Nu cunoaştem ce formă şi amploare vor avea aceste tulburări, însă este cert că anumite forţe ostile vor încerca să implice în acest scandal numele asociaţiei Noua Dreaptă”, se mai spune în declaraţie.

 

http://www.infotag.md