Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat nu mai are voie să distribuie „Lista Neagră” a candidaţilor compromişi



 Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a atacat cu recurs decizia Judecătoriei Centru, care a interzis răspândirea informaţiilor privind includerea lui Alexandru Oleinic pe „Lista Neagră” a candidaţilor electorali care nu întrunesc criterii de integritate morală. ONG-urile din coaliţia respectivă nu exclud că ar putea cere despăgubiri pentru broşurile care nu au putut fi distribuite, transmite Info-Prim Neo.

Alexandru Oleinic, numărul 5 pe lista Alianţei Moldova Noastră, s-a adresat în judecată după ce a fost inclus printre cei 30 de candidaţi, care potrivit Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat, nu merită să ajungă în legislativ.

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a precizat, marţi, la o conferinţă de presă că există interdicţia de a distribui doar informaţia ce ţine de candidatul Alexandru Oleinic şi nu întreaga broşură.

Pentru Macovei a mai spus că la adresa Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat a parvenit şi o scrisoare din partea Partidului Comuniştilor, care solicită excluderea din listă a tuturor candidaţilor comunişti. De asemenea, au existat reacţii publice şi din partea altor formaţiuni politice, inclusiv atacuri la persoană, ceea ce în opinia directorului API, este un lucru extrem de îngrijorător, deoarece demonstrează felul în care liderii politici înţeleg să tolereze alte opinii decât opiniile lor şi ale partidelor pe care le conduc.

Directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că monitorizarea listelor candidaţilor este un exerciţiu al democraţiei şi s-a efectuat în mai multe ţări. Faptul că instanţa de judecată a interzis distribuirea informaţiei despre un candidat stopează procesul de distribuire a informaţiei despre toţi candidaţii compromişi, deoarece informaţia despre Alexandru Oleinic este în aceeaşi broşură. Cornelia Cozonac susţine că acest buletin este de interes public şi se bazează pe documente ale instituţiilor de stat. Cazul lui Alexandru Oleinic este publicat pentru a treia oară, iar profilul acestuia nu s-a schimbat pe parcursul celor 3 campanii electorale din ultimii 2 ani.

Juristul Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat, Cristina Cojocaru, a spus că numele lui Alexandru Oleinic figurează în 10 rapoarte ale Curţii de Conturi, care este o informaţie oficială şi care apare deja a treia oară. Conform Legii cu privire la informaţiile oficiale, difuzarea unei astfel de informaţie nu face obiectul lezării onoarei şi demnităţii unei persoane, iar în cazul candidatului AMN, informaţia este una oficială pusă la dispoziţie de Curtea de Conturi, a subliniat Cristina Cojocaru. Juristul a mai spus că şi anul trecut a fost un candidat care a acţionat iniţiativa în judecată, tot din cauza unor informaţii publicate în baza rapoartelor Curţii de Conturi, dar instanţa a dat câştig de cauză atunci Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat.

Olga Crivoliubic, reprezentatul Fundaţiei Soros-Moldova, a precizat că până la interdicţia instanţei au fost distribuite 20 de mii de broşuri din cele 200 de mii publicate, pentru care s-au cheltuit 150 de mii de lei.

Pe „Lista Neagră” dată publicităţii de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat au fost plasaţi 22 de candidaţi ai PCRM, 3 ai PLDM, câte 2 de la PDM şi PL şi un candidat AMN.
Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a fost lansată în luna noiembrie 2008 de mai multe organizaţii neguvernamentale. Acestea sunt: Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-info”, precum şi Fundaţia Soros-Moldova.

 

http://www.info-prim.md