Campania electorală 2010 prezintă o lipsă a culturii politice, Petru Macovei



Campania electorală 2010 se caracterizează prin lipsa unei culturi politice a politicienilor, dar şi a cetăţenilor. Acest lucru se face remarcat prin folosirea de către unii politicieni a limbajului licenţios, dar şi prin informarea neadecvată a alegătorilor, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei. 


În opinia directorului API, faptul că mesajele politicienilor sunt atât de departe de realitatea şi de cultura unui dialog civilizat între oponenţii politici demonstrează că în Republica Moldova clasa politică nu a avansat foarte mult. Unii politicieni fac dovada faptului că persoanele care vor să conducă Republica Moldova au carenţe foarte mari la capitolul educaţie. 

,,Metodele şi mesajele cu care s-a înarmat concurentul electoral Partidul Comuniştilor sunt inadmisibile pentru un partid care prezumăm că îşi doreşte să promoveze un dialog civilizat între forţele politice. Mass-media angajată sau partizană pentru acest partid utilizează un limbaj suburban defăimător şi de multe ori denigrator la adresa oponenţilor politici ai PCRM-ului. Ceilalţi concurenţi electorali cum ar fi, Patrioţii Moldovei sau Partidul pentru Neam şi Ţară, au abordat un mesaj agresiv, un mesaj de natură mai mult să sperie cetăţenii decât să îi atragă pentru un anumit program electoral. Faptul că unele partide nici nu au un program electoral, au doar nişte slogane şi încearcă să obţină dividente învârtind aceste slogane la nesfârşit demonstrează, în opinia mea, faptul că aceste partide nu sunt gata să susţină un dialog cu cetăţenii, iar în consecinţă nu cred că ele sunt gata să asigure o guvernare eficientă a acestei ţări”, a subliniat directorul Asociaţiei Presei Independente. 

Referindu-se la cultura politică a alegătorilor, Petru Macovei a menţionat că, în mod sigur, în mediul urban cetăţenii au mai multă informaţie despre viaţa politică şi despre poziţiile diferitor partide. Astfel se poate spune că urbanul este mai civilizat politic, iar motivul este un grad mai înalt de informare. Totuşi, subliniază expertul, sunt cetăţeni cu o înaltă cultură politică şi în mediul rural, dar avem şi unii nihilişti din acest punct de vedere şi în mediul urban. 

Un grad mai înalt de informare a cetăţenilor se datorează, potrivit lui Petru Macovei, şi faptului că la televiziunea publică Moldova 1 până nu demult interesul public nu era pe agenda fostei conduceri a televiziunii, acum acest lucru s-a schimbat iar în anii următori s-ar putea asista la creşterea gradului de cultură politică a alegătorului. 

Directorul API crede că societatea civilă poate fi un intermediar între clasa politică, pe de o parte, şi cetăţeni, pe de altă parte. Poate organiza dezbateri ca să-i ajute pe cetăţeni să-şi ridice cultura politică. Societatea civilă din Moldova desfăşoară diferite campanii, în special în mediul rural, unde există o criză de cunoştinţă în domeniul politic, ca să acopere aceste goluri. Cetăţeanul, oriunde s-ar afla, dacă doreşte să se informeze, să se implice în viaţa societăţii, găseşte surse de informare, a mai spus Petru Macovei.

 

http://info-prim.md