MOLDOVENI DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI AU INVATAT DEMOCRATIE IN NORVEGIA



In perioada 6-12 septembrie 2007 membrii JEF- Moldova impreuna cu reprezentantii organizatiei World Window, Transnistria, au participat la un seminar international organizat de JEF-Norvegia, care a avut loc in Oslo.

Seminarul dat reprezinta ultima activitate pentru anul 2007 prevauzuta de proiectul "Rolul societatii civile in consolidarea democratiei ", proiect care a inclus o vizita de lucru a tinerilor din JEF-Norvegia in Republica Moldova in luna iunie anul curent. Atfel, tinerii au discutat despre impactul implicarii lor in dezvoltarea societatii civile si rolul acesteia in consolidarea democratiei.

Intrucit vizita a coincis cu organizarea alegerilor locale din Oslo , participantii la seminar au avut ocazia de a discuta cu liderii diferitelor partide politice, care au organizat in cadrul campaniei electorale un tirg al partidelor. Totodata, participantii au discutat cu reprezentantul Comitetului Helsinki pentru Protectia Drepturilor Omului, sectia din Norvegia si cu unul din liderii partidului liberal, membru al Parlamentului din Norvegia, despre modul de organizare a alegerilor in Norvegia si gradul inalt de democratie care se reflecta in participarea activa la vot a populatiei si in special a tinerilor.

Despre rolul tinerilor in politica nationala norvegiana s-a expus liderul partidului conservator, aripa tinara, care a mentionat ca o societate democratica se bazeaza pe participarea fiecarui cetatean in procesul de luare de deciziilor, specificind importanta organizarii dezbaterilor cu tematici politice in scoli, liceea si universitati.

Vizita la Consiliul Natinal de Tineret din Norvegia le-a oferita posibilitatea tinerilor din Moldova si Transnistria de a intelege mecanismul de functionare a unui astfel de organ, bazat pe principiile de transparenta si profesionalism.

Continuitatea acestui proiect consta in organizarea de activitati, in parteneriat de catre JEF-Moldova, JEF-Norvegia si World Window, cu privire la informarea tinerilor din Transnistria despre valorile democratice si mecanismul de functinare si organizare a Uniunii Europene.

Daniela Vidaicu
PR, JEF-Moldova
vidaicudanieal@yahoo.com