Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) lansează Campania „Cunoaşte-ţi candidatul!”



Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) lansează la 5 octombrie curent Campania „Cunoaşte-ţi candidatul”, ediţia 2010. Scopul Campaniei este de a informa cetăţenii despre candidaţii electorali care nu întrunesc criteriile de integritate morală, încurajând cetăţenii cu drept de vot să aleagă candidaţii necompromişi la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie curent. În acest sens, organizaţiile constituente ale ICPC vor monitoriza listele partidelor politice înregistrate la Comisia Electorală Centrală şi vor face publice rezultatele monitorizării în ajunul alegerilor din această toamnă.

Monitorizarea propriu-zisă va fi efectuată de un grup de jurnalişti profesionişti, sub protecţia anonimatului, în baza unor „criterii de integritate” elaborate de ICPC. Dosarele vor fi verificate de un grup de referenţi şi jurişti (persoane ne-afiliate politic, cunoscute publicului larg şi cu experienţă în jurnalism). ICPC va oferi formaţiunilor politice posibilitatea să conteste rezultatele monitorizării sau să retragă candidaţii compromişi de pe listele lor, înainte de a fi publicate. În final, va fi întocmită lista candidaţilor nedemni să deţină funcţia de deputat în viitorul parlament.

ICPC a fost lansată în noiembrie 2008 de către 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie “Acces-info” şi Fundaţia Soros-Moldova.

Evenimentul va avea loc marţi, 5 octombrie, în incinta Hotelului Jolly Alon (sala de conferinţe), începând cu ora 11:00.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai partidelor politice, instituţiilor publice, organizaţiilor internaţionale şi organizaţiilor neguvernamentale.

 

Mai multe detalii despre activităţile ICPC le puteţi găsi pe pagina web: www.moldovacurata.md.

 

Persoana de contact:

 

Olga Ceaglei

Responsabil Comunicare

email: olga.ceaglei@yahoo.com