Ludobusul – suport psiho-social copiilor afectaţi în urma inundaţiilor



În data de 1 septembrie 2010 Asociaţia „Prietenii Copiilor” cu suportul UNICEF Moldova a dat start proiectului „Ludobusul – suport psiho-social copiilor afectaţi în urma inundaţiilor” care va dura pînă în ianuarie 2011.

Acest proiect este o continuitate a campaniei „Ajută-mă să merg la şcoală” realizată în perioada 15 august – 10 septembrie 2010 în parteneriat cu Centrul Comercial Shopping MallDova, în urma căreia s-au colectat rechizite şcolare şi suma de 5000 lei .

Scopul proiectului este promovarea integrării sociale a copiilor afectaţi de inundaţii prin organizarea de activitati de animaţie psiho-socială în parteneriat cu APL.

În urma ploilor abundente şi a inundaţiilor care au distrus sute de case în vara anului 2010, au fost înregistrate mai mult de 3000 de persoane sinistrate, dintre care circa 750 de copii din zonele Hînceşti, Ungheni, Cantemir, Nisporeni. Majoritatea copiilor din zona afectată au fost repartizaţi pentru perioada de vară în diferite instituţii de stat, inclusiv în tabere de odihnă. Perioadă în care copii au fost separaţi sau departe de părinţi urmînd să se întoarcă în famiilile lor mai aproape de 1 septembrie la începutul anului şcolar.

„Această situaţie ne-a motivat să îndreptam serviciile de animaţie psiho-socială a Ludobusului spre această categorie de copii”, menţionează Tatiana Lungu, preşedinte Asociaţia „Prietenii Copiilor”.

Ideea de bază a Ludobusului este aducerea jocurilor şi crearea posibilităţilor de petrecere a timpului liber pentru copiii în situaţie de risc din zonele defavorizate ale Republicii.

Astfel , Ludobusul se deplasează săptămînal în satele Obileni, Nemţeni, Leuşeni, Ghioltosu şi Goteşti, sate care au suferit în urma inundaţiilor, unde echipa de animatori şi voluntari realizează activităţi de animaţie socio-educativă pentru copii de vîrstă 6-16 ani.

Ludobusul prevede prezenţa jocurilor şi jucăriilor specifice diverselor categorii de vîrstă şi variatelor categorii de interese; prezenţa adulţilor (animatori, voluntari, părinţi etc.) în calitate de parteneri de joc; crearea oportunităţilor de întărire a sensului autonomiei personale, autostimei şi valoarea relaţiilor interpersonale; crearea condiţiilor de joc spontan în timpul cărora copii îşi pot exprima dorinţele şi problemele personale; dezvoltarea simţului de responsabilitate.

Ludobusul este dotat cu o bibliotecă de jocuri; materiale pentru activităţi de laborator; o mini bibliotecă de cărţi; echipament tehnic; trusă medicală; instrumente de lucru ale animatorilor.

 

* * *

Asociaţia „Prietenii Copiilor” este o organizaţie nonguvernamentală, constituită la 20 februarie 2002, ce activează în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pe teritoriul Republicii Moldova. Misiunea Asociaţiei este valorificarea educaţiei non-formale şi promovarea culturii jocului pentru o dezvoltarea armonioasă a copilului.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Victoria Morozov

Responsabil relaţii cu publicul

Tel.:  +373 22 595931, GSM: +373 69379870

Email: victoriamorozov@mail.ru