Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3803

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova a „şcolit” 25 de tineri jurnalişti din întreaga ţară



„O nouă media sau o nouă societate?!” este întrebarea la care au încercat să găsească răspuns cei 25 de tineri jurnalişti, participanţi ai şcolii de vară „Mass media în Republica Moldova. Creăm o nouă media sau o nouă societate.”, organizată de Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova, care s-a desfăşurat în perioada 9 - 13 august, la Vadul lui Vodă.

 

„Scopul acestei şcoli este de a educa o nouă generaţie de jurnalişti, de ai învăţa pe aceştia cum să scrie în mod corect şi obiectiv subiectele sociale, politice etc. Să fie echidistanţi atunci cînd îşi fac meseria.” a declarat Natalia Mogâldea, coordonator de proiect. 

Agenda propusă includea subiecte esenţiale pentru un tânăr jurnalist, cum ar fi jurnalismul de investigație, implicarea datelor din sondaje în realizarea știrilor, știrea politică, studierea normelor etice şi profesionale ale jurnalistului, cercetarea şi analiza sondajelor, analiza unor materiale privind deontologia în jurnalism, new media etc.

Adrina Solovei, care face jurnalism de la 9 ani, a declarat: ” Am învăţat foarte multe lucruri noi la această şcoală: cum să scriu o ştire în mod corect şi cum să fiu un journalist mai bun. Experienţa acumulată aici imi va fi foarte utilă pe viitor. Mi-a placut că am colaborat cu specialişti dedicaţi şi că aceştia ne-au relatat cîte ceva din experienţa lor”.

Atelierele de lucru au fost moderate de experţi precum Doru Petruţi director IMAS, Ion Bunduchi director executiv Asociaţia Presei Electronice, Tudor Darie, director New Media Group, Cornelia Cozonac, Preşedinte Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Nicolae Pojoga fotojurnalist etc.

 

“Această şcoală le va fi foarte utilă tinerilor jurnalişti. În calitate de profesor m-am simţit minunat. Mă bucură faptul că tinerii au fost activi. Uneori, asemenea şcoli de vară sunt mai utile decît cursurile de la facultate”, consideră Nicolae Pojoga, fotojurnalist şi lector universitar.

Beneficiarii au fost tinerii jurnalişti de la diferite posturi de radio, TV, membrii ziarelor raionale, şcolare, studenţi de la facultăţile de jurnalism din ţară, tinerii jurnalişti de la organizaţii de PR şi comunicare.

Acţiunea face parte din cadrul proiectul "Tinerii practică şi promovează accesul liber la informaţie". Proiect implimentat de către Centrul Tânarului Jurnalist din Moldova(CTJM), susţinut financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova.

 

Iuliana Mămăligă, Irina Puiu

Participanţi ai şcolii de vară:

„Mass media în Republica Moldova. Creăm o nouă media sau o nouă societate.”

Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova.