IDIS „Viitorul" a demarat un proiect în susţinerea libertăţii de exprimare şi media independente



IDIS „Viitorul" a lansat proiectul european „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova". Pe lângă promovarea recomandărilor de optimizare a legislaţiei pe libertatea de exprimare şi sectorul media, proiectul include şi elaborarea unui Strategii de dezvoltare a sectorului media şi semnarea unei Foi de parcurs pentru europenizarea media. Pentru a descuraja ingerinţele politicului în activitatea jurnaliştilor, politicienii vor fi invitaţi să semneze public un Acord de Neimplicare în Politica Editorială a Mass-media.

Totodată, IDIS va compila toate cazurile de atentate la libertatea mass-media într-o publicaţie-simbol, „Cartea Neagră a Mass-media Moldoveneşti". În parteneriat cu institutul german „Institutul Moldova Leipzig" (MIL), vor fi instruiţi 20 de jurnalişti moldoveni, inclusiv din regiunea transnistreană, în domenii precum: practici europene de apărare a libertăţii de exprimare şi a mass-media, legislaţia media, advocacy. MIL va compila bunele practici într-un alt ghid-simbol, „Cartea Albă a Mass-media Moldoveneşti".

Dialogul şi cooperarea între Comisia parlamentară pentru educaţie, cultură, cercetare şi mass-media, Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi managerii de presă va marca toate etapele proiectului. Astfel, este preconizată desfăşurarea a două mese rotunde în format extins, pentru a dezbate propunerile de ajustare a legislaţiei media, dar şi a patru cluburi de discuţii, într-un format mai lejer. Evenimentele vor depăşi cadrul „tradiţional" al municipiului Chişinău, prin implicarea jurnaliştilor din toate raioanele republicii, inclusiv UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

Proiectul gestionat de IDIS „Viitorul" va include o campanie de promovare a libertăţii de exprimare. Prin intermediul posterelor, calendarelor tematice, dar şi a unor serii de articole plasate în media locale, vor fi prezentate soluţiile la problemele cu care se confruntă media, insistându-se pe optimizarea legislaţiei.

„În ce priveşte libertatea mass-media, a fost marcat un progres odată cu instalarea unui nou Guvern la Chişinău. Faptul că au apărut instituţii noi pe piaţă demonstrează că media este mult mai liberă în comparaţie cu un an în urmă. Totuşi, încă urmează să fie creată o instituţie publică veritabilă a audiovizualului. De asemenea, au parvenit nişte plângeri ale NIT, Nezavismaia Moldova şi Moldova Suverană, care se plâng de tratamentul aplicat de guvernarea actuală. Acest proiect va contribui la crearea unei media libere, în adevăratul sens al cuvântului.", a afirmat la evenimentul de lansare ES dl. Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul", Igor Munteanu, a subliniat la rândul său: „Ştiţi foarte bine cât de afectat a fost sectorul mediatic în trecut, unele instituţii media fiind ancorate la unele partide, fie ele de opoziţie sau aflate la guvernare. Jurnaliştii au avut de suferit din cauza unor indicaţii pripite din partea politicienilor. În plus, există unele fenomene negative, precum discursul virulent, cenzura şi autocenzura jurnaliştilor, fenomene asupra căruia ne propunem să lucrăm în cadrul acestui proiect. "

„Avem posibilitatea prin acest proiect să venim cu expertiză germană, foarte utilă. În Germania este un interes foarte mare pentru Republica Moldova, ceea s-a constatat şi la recenta vizită a prim-ministrului Vlad Filat la Berlin.", a menţionat directorul Institutului Moldova Leipzig, Vasile Dumbravă.

La lansare a participat şi directorul TV Moldova 1, Angela Sârbu, care a menţionat deschiderea de a colabora în cadrul proiectului: „Confirm că suntem deschişi pentru a ne implica. Acest proiect este util şi necesar, pentru că provocările au rămas, deşi situaţia s-a îmbunătăţit. Provocările au rămas, fiindcă atât politicienii, cât şi cei care lucrează la Moldova 1 nu au înţeles deocamdată ce înseamnă o instituţie publică veritabilă şi cum se construieşte ea. Totuşi trebuie să învăţăm asta. E nevoie de o viziune comună şi de aia dialogurile iniţiate în proiect sunt foarte importante".

Proiectul „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova" este finanţat în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi are un buget în valoare totală de 89563,82 EUR (85085,63 EUR - mărimea suportului oferit de Uniunea Europeană) şi are o durată de un an.