De ce am hotărât sa fac voluntariat…



Trăim într-o lume unde valorificarea tinerilor şi libertatea exprimării opiniei lor constituie una din elementele de bază ale dezvoltării sociale. Aş vrea să mă refer mai jos la aportul pe care tinerii îl pot aduce pentru progresul social prin realizarea potenţialului personal – nu mă refer doar la frecventarea cercurilor de creaţie, dar la modul în care ei îşi pot ajuta societatea în care trăiesc.

Sunt studentă în anul al III-lea la Facultatea Pedagogie, Psihologie şi Asistenţă Socială la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Poate sună banal, dar cînd auzeam înainte de voluntariat îmi spuneam că este doar un timp pierdut, iar în contextul acesta întrebarea cea mai frecventă pentru mine era ce anume îi motivează pe studenţi să facă voluntariat? În scurt timp am aflat răspuns la această întrebare, deoarece am decis să devin voluntar în cadrul proiectului Médecins du Monde în Moldova. Faptul esenţial care mi-a influenţat decizia a fost sfera de activitate a voluntarilor organizaţiei, şi anume prevenirea traficului de fiinţe umane.

Activitatea mea de voluntar a început cu un training în domeniul teatrului educaţional cu elemente de forum unde am învăţat cum să prezentăm publicului problemele sociale stringente, dar care ne-a şi consolidat spiritul de echipă. Apoi au urmat un şir de seminare la tematica prevenirii traficului de persoane, pe care le-am promovat în şcoli pentru elevii claselor gimnaziale. Anume prin promovarea acestora am şi aflat în ce constă motivaţia voluntarului de la Médecins du Monde –contribuţia personală în a-ţi ajuta societatea, acumularea experienţei valoroase pentru viitoarea profesie, cîştigarea noilor abilităţi pe parcursul activităţilor promovate (cum ar fi libertatea exprimării în public), descoperirea noilor lucruri şi prieteni, lucrul în echipă cu alţi voluntari motivaţi, participarea la diverse instruiri şi, nu în ultimul rând, petrecerea timpului liber cu folos.

Sunt foarte mulţumită de ceea ce fac şi cum fac şi sunt sigură că toţi cei care fac voluntariat alături de mine consideră la fel, deoarece Médecins du Monde ne oferă posibilitatea de a ne manifesta prin activităţi utile cu caracter altruist.

Médecins du Monde (MdM) este o organizaţie umanitară internaţională care activează în nordul Moldovei în domeniul prevenirii traficului de fiinţe umane şi facilitează accesul victimelor la obţinerea ajutorului psiho-social şi medical. Organizaţia Médecins du Monde este prezentă în Moldova din 2005. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la (231) 27523, sau prin Email: prevcom.balti.mdmmoldova@gmail.com

 

Daniela Revenco,

Voluntar în cadrul Asociaţiei Médecins du Monde