Studiul de fezabilitate în domeniul sănătăţii mintale a fost prezentat la Chişinău



„Studiul de fezabilitate privind dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova” a fost lansat, miercuri, 5 mai, la Ministerul Sănătăţii. 

Studiul a fost realizat de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă „SocioPolis” la comanda Asociaţiei SOMATO din Bălţi. Cercetarea a fost efectuată în cadrul proiectului moldo-elveţian „Dezvoltarea sistemului serviciilor comunitare de sănătate mintală în Moldova, Faza a doua”, program ce va finaliza în luna august 2011 (finanţator: Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare).

Doctorul în Sociologie, Diana Cheianu-Andrei, unul dintre autorii studiului, a explicat metodologia realizării studiului şi rezultatele acestuia. În cadrul cercetării au fost intervievaţi 37 de medici-specialişti şi chestionaţi 101 de beneficiari de servicii de sănătate mintală. Studiul analizează politicile şi sistemele legislative în domeniul sănătăţii mintale; conţine o caracteristică a serviciilor şi o apreciere a acestora de către pacienţi; necesităţile de instruire a specialiştilor şi perspectivele  de dezvoltare a serviciilor de sănătate mintală.

Studiul a fost realizat în perioada 22 ianuarie-22 februarie 2010, datele şi informaţiile fiind colectate în municipiile Chişinău, Bălţi, raioanele Drochia, Cimişlia, Orhei, Ungheni, Cantemir, Cimişlia şi Cahul.

În context, şefa Direcţiei Politici în Sănătate Publică din cadrul ministerului Sănătăţii, Aliona Serbulenco, s-a referit la necesitatea instituirii unui centru naţional comunitar în domeniul sănătăţii mintale, această structură urmând să fie îndeplinească funcţiile de organizare şi coordonare a sistemului de servicii de sănătate mintală. În context, Serbulenco a spus că, până la finele anului curent, autorităţile intenţionează să deschidă câteva centre comunitare de sănătate mintală în ţară, primul centru comunitar în acest an fiind deja deschis la Rezina.

„Studiul de fezabilitate privind dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova” poate fi descărcat în limbile română şi engleză de pe siteul Asociaţiei SOMATO (www.somato.md), la rubrica „Advocacy”.

 

# # #

 

Date relevante din studiu:

• Incidenţa în cazul tulburărilor mintale şi de comportament a crescut pentru toate categoriile de vârstă de la 369,4 la 100 mii de populaţie în anul 2008 la 380,4 în anul 2009;

• Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament în rândul populaţiei totale, a crescut de la 2599,0 în anul 2008 la 100 mii de populaţie la 2649,0 în anul 2009;

• În R. Moldova, sunt înregistraţi circa 96 mii de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament, dintre care 19,8 la sută sunt copii;

• În ţară funcţionează trei spitale de psihiatrie şi trei centre comunitare;

• Anual, în centrele comunitare de sănătate mintală, beneficiază de tratament de susţinere şi reabilitare circa 5000 persoane cu probleme de sănătate mintală.