Plagiatul – “paradis” al lenişilor





În ultima evaluare a blogului, categoria “piraţi” am fost notat cu “Plagiat”. Ei bine, rectificarea mea este următoarea: n-am plagiat, doar m-am inspirat! Cu toate acestea, am fost simţit şi am indicat sursa. Acum am făcut re-editările de rigoare şi sper să fie ok.

Trecând de la această abatere, am să vin cu câteva argumente la titlul postului: Internetul – paradisul lenişilor. Se mai întâmplă să fac parte şi eu din această categorie. Dar există un soi de studenţi, care sunt mai lenişi ca mine. Cum se manifestă ei: nu vin la cursuri, seminarii şi plagiază. Nu întotdeauna sunt şi demascaţi, reuşind chiar să iasă în faţa bietului student care s-a ostenit să citească o carte întreagă pentru o recenzie de maximum 5 pagini. Dar asta e deja o altă realitate.

Plagiatul: victimă fără victimă

Mulţi numesc plagiatul ca fiind o victimă fără victimă. Prima din ele ar fi adevăratul autor, furându-i prestigiul. De cealaltă parte se află cel care plagiază, întrucât multe articole, lucrări de licenţă se fac la comandă sau sunt libere pe net, chiar şi fără autor. “Eliminarea plagiatului, spune Bloomfield, nu înseamnă eliminarea sau condamnarea plagiatorilor, ci mai degrabă sprijinirea oamenilor oneşti prin asigurarea unui mediu academic corect. Procesul de plagiat necondamnând niciodată pe nimeni, din cauza reacţiei comunităţii intelectuale”. [ideea aici]

România este “fată mare” în ceea ce priveşte lucrările de licenţă, proiecte academice, eseuri şi alte lucrări necesare unui student pe care le găseşti pe net. La noi există o groază de site-uri care pun la dispoziţie diferite lucrări, sinteze etc., printre care: www.referat.ro, www.e-referate.ro, www.facultate.regielive.ro, www.referat.clopotel.ro, www.referate.acasa.ro, www.referatele.com, www.referate.educativ.ro, www.lucraridelicenta.ro, www.lucrari-de-diploma.uv.ro etc. Poate e prea devreme să ne gândim, dar începând cu luna mai aceste site-uri se află în topul căutărilor pe net.Internetul devine, aşadar, un paradis pentru studenţii lenişi, studenţii care muncesc şi nu au timp de proiecte şi, de ce nu chiar, pentru studenţii care pur şi simplu nu vor să depună un efort în plus, din moment ce găseşte pe net orice informaţie.

Plagiatul este o chestiune de cultură generală

Ne-am obişnuit deja să auzim texte de genul: “Dacă plagiaţi vă dau 1!” sau “Nu veţi fi admişi în examen”. Pentru ilustrare, vă reproduc un pasaj: “Va rog sa evitati plagiatul in bloguri si raport, prin mentionarea sursei tuturor ideilor si textelor care nu va apartin. Este absolut necesar ca pentru fiecare idee si fragment de text din blogurile si rapoartele dvs sa fie clar cui ii apartine – dvs. sau altcuiva? (…) Daca preluati o idee originala sau o expresie, in blogul dvs, este preferabil sa mentionati clar numele autorului, titlul si sursa respectivului material. Dat fiind ca in bloguri exigentele academice nu sunt la fel de stricte ca in referatele sau lucrarile stiintifice, este posibil sa preluati materiale din mediul online precizand doar link-ul.  Este absolut necesar ca cititorul sa nu creada ca o idee sau exprimare a altcuiva va apartine, daca de fapt este preluata din alta parte. Studentii care vor avea materiale plagiate incluse in blog la evaluarea 4 vor avea nota finala 1 la curs (restanta).” Cred că aţi recunoscut cui aparţine şi la ce se referă.

Sunt de părere că plagiatul ţine de cultura generală a fiecăruia şi poate fi o îndatorire a profesorului să explice cum şi în ce situaţii trebuie introduse citate, cum trebuie făcute referirile şi ce trebuie acestea să includă. Multe facultăţi, îngrijorate de numărul tot mai mare de lucrări plagiate au introdus cursuri de comunicare şi redactare în favoarea studenţilor (cum este şi cazul nostru), elaborând lecţii detaliate asupra sensului şi implicaţiilor plagiatului, cu numeroase exemple, cu sfaturi pentru evitarea sa (de exemplu, cursurile WTS, de la Indiana University Bloomington: “Plagiarism: What It is and How to Recognize and Avoid It?www.indiana.edu/~wts/wts/plagiarism.html).

Rezultatele 681683 din aproximativ 287.000.000 pentru copy-paste. (1,19 secunde)

Alături de mişcarea de protejare a proprietăţii intelectuale, chestiunea plagiatului (mai ales a celui online) a devenit foarte actuală. Mărturie ar fi şi cele peste 680 de documente furnizate de Google, care se referă doar la plagiatul online sau “copy&paste”.

Îndosariat la:piraţi Tagged: licenta, lucrari de diploma, plagiatul academic, referate

Posted: 2010-02-03 10:55:07

Blog | Eugen Frunza