Ion Cebanu: turismul ar fi trebuit să fie împreună cu tineretul şi sportul





Ministerul Tineretului şi Sportului este probabil unicul Minister din actualul Guvern, care a atras cel mai mult atenţia opiniei publice asupra mecanismului de funcţionare, în special ce personal va avea şi ce instituţi îi vor fi subordonate. Problemele de fapt au început chiar de la instituirea acestuia. Din start s-a dorit ca politicile de tineret să fie divizate de politicile educaţionale, pentru că “are mai multe tangenţe” cu politicile din domeniul sportului sau, şi mai şi, din domeniul turismului. Toată “nebunia” asta cu tineretul, sportul şi turismul însă nu a durat foarte mult. Cîteva persoane bune în materie de lobby (in special Antonita Fonari si Tudor Darie) + eforturile depuse de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova de a lăsa tineretul la Ministerul Educaţiei, în cel mai rău caz să fie pus cu sportul, a sfărşit prin amendarea în a II-a lectură a Legii cu privire la Guvern, unde Vlad Filat, în calitate de reprezentant al AIE, a propus ca pentru domeniul turism să fie creată o agenţie, rămândnd doar tineretul şi sportul în acelaşi minister.

Din start am susţinut ideea ca tineretul să rămână în acelaşi Minister cu educaţia. Mă rog, s-a mai dorit crearea unui nou Minister în vreme de criză – foarte bine, să vedem ce suport financiar va avea acesta.

După toate eforturile depuse ca un Minister să nu se ocupe şi de tineret şi de turism, ieri Ion Cebanu, actualul Ministru al Tineretului şi Sportului, m-a surpins prin declaraţia sa. Acesta susţine  că “turismul ar fi trebuit să fie împreună cu tineretul şi sportul”. Astfel, acum “nu ne-am fi întrebat de unde luăm bani pentru acţiunile ministerului”.

Cu asemenea declaraţii, mă întreb:

  • cum un minister ar reuşi să dezvolte 3 domenii total diferite: tineretul, sportul şi turismul.
  • cine ar fi fost Ministrul Tineretului, Sportului şi Turismului  în cazul în care tineretul era în pus într-o oală cu turismul?
  • dacă s-ar fi alocat mai mulţi bani pentru tineret dacă turismul era în componenţa actualului Ministrer al Tineretului şi Sportului?

Tu ce părere ai?


Posted: 2009-11-11 01:46:50

Blog | Eduard Mihalas