Agenda CJI pentru luna ianuarie



Noul an începe cu noi planuri și liste de dorințe. Centrul pentru Jurnalism Independent și-ar dori să participați activ și în anul 2020 la activitățile pe care le organizează atât pentru jurnaliști, cât și pentru publicul larg. Din partea noastră, promitem să vă aducem satisfacțiile profesionale pe care vi le doriți. Și vom începe să vă provocăm chiar din luna ianuarie.
 

  • Astfel, portalul Media-azi.md  va sta cu ochii pe evenimentele din media, pentru a vă informa obiectiv despre acestea. Ca de obicei, la începutul lunii vă invităm să urmăriți Caricatura Media Azi, prin intermediul căreia încercăm să scoatem în lumină anumite fenomene mai puțin plăcute din media. Rubrica de Comentarii din această lună va aborda două subiecte de principiu. Primul se va referi la deontologia profesională a jurnaliștilor și va fi semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Cel de al doilea va fi despre proiectele de legi „uitate” sau „pierdute” pe fundalul schimbărilor de putere și îl va avea drept autor pe avocatul Andrei Bivol. Pe Media-azi.md mai citiți  rubricile How to și Revista presei internaționale, pe care o găsiți la compartimentul „În lume”.
  • Portalul Mediacritica.md va publica o serie de materiale de analiză, ce au drept scop dezvoltarea spiritului critic al consumatorilor de media. Primul material din această serie va fi axat pe jurnalismul etic și provocările online. În cadrul rubricilor Filtrează informația și Media în vizor vom analiza principalele încălcări de ordin deontologic care apar în presă.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica nr. 99 al Buletinului Legislativ pentru lunile noiembrie-decembrie 2019, va continua să urmărească situația legislativă din domeniu și să ofere consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, puteți afla răspunsuri la multe întrebări de ordin juridic, la rubrica săptămânală „Juristul Presei”. În premieră, v-am pregătit și un material video explicativ.
  • Semestrul II la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va începe în data de 13 ianuarie, iar primul curs care va da start anului 2020 va fi Managementul instituției media, o introducere în inițierea și conducerea cu succes a unei afaceri în domeniul mass-media. Studenții/-tele vor discuta detalii despre procesul de administrare a unui ziar, televiziuni sau post de radio. Împreună cu instructoarea Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, discipolii/-lele vor analiza aspecte ce țin de audiență, publicitate, modele de finanțare și proprietatea instituțiilor media. Pe aceeași undă va fi și următorul curs: Antreprenoriat/ Modele de afaceri jurnalistice inovatoare, cu Daniela Becket de la aceeași publicație, iar cursul care va încheia luna ianuarie va fi Start-up-uri media, cu Liuba Șevciuc, jurnalistă de investigație și fondatoare a proiectului „CU SENS”.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia-azi.md și MediacriticaTwitter și Instagram.