Alex Nedea, invitatul special la deschiderea anului de studii 2019-2020 la ȘSAJ



Tineri, curioși, entuziasmați, plini de optimism, dar și dornici de a contribui la dezvoltarea presei calitative din Republica Moldova, un nou grup de tineri și tinere a început anul de studii 2019-2020 la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Timp de zece luni ei vor lucra în regim de redacție și vor deprinde cele mai bune practici din domeniul jurnalismului. Alături le vor fi instructorii noștri, cei mai buni profesioniști din mass-media locală, dar și traineri internaționali. Primul care a venit să-și împărtășească experiența cu tinerii de la ȘSAJ a fost Alex Nedea, jurnalist la Recorder, România.

IMG 1930

Evenimentul de deschidere a anului academic a debutat cu un cuvânt de salut din partea directoarei Școlii, Aneta Gonța, care i-a felicitat pe proaspeții studenți, dorindu-le succese, verticalitate, perseverență și multă răbdare în profesia pe care au ales să o îmbrățișeze.

Cu un mesaj încurajator de bun venit s-a adresat studenților și invitatul special Alex Nedea. El a ținut un curs introductiv de jurnalism practic, în care a vorbit despre cum a intrat în meserie și despre activitatea Recorder-ului, o importantă platformă de video-jurnalism din România, deținută, în proporție de sută la sută, de o echipă editorială formată din jurnaliști tineri, dar experimentați în profesie, o platformă fără patron și fără culoare politică. Alex a povestit și despre cele mai răsunătoare investigații pe care le-a realizat și despre cum acestea au contribuit la prevenirea și combaterea corupției în sectoarele public și privat din țara vecină. Cursanții au aflat, de asemenea, cum poți face jurnalism independent și de calitate, fără a presta servicii în folosul sau în interesul cuiva.

Având o experiență de peste 15 ani în jurnalismul de investigație, oaspetele de la București i-a îndemnat pe tineri să nu se mulțumească cu subiecte mărunte, cu mize mici, ci să dea dovadă de tenacitate și curiozitate, atributele-cheie ale unui jurnalist de succes. Studenții, la rândul lor, au avut posibilitatea de a adresa întrebări și a se informa din prima sursă despre cum funcționează o redacție independentă.

În această săptămână, la ȘSAJ, se desfășoară cursul Introducere în studiile media. Pe parcursul anului, studenții vor avea parte de o diversitate de instruiri și întâlniri cu experți de peste hotare, iar cei mai buni vor beneficia de stagii în SUA și vizite de documentare în Germania.