MINISTERUL REINTEGRARII INTRA IN POLEMICI CU SOCIETATEA CIVILA



Ministerul reintegrarii respinge acuzatiile aduse autoritatilor Moldovei de catre un sir de reprezentanti ai societatii civile si considera drept nefondate revendicarile inaintate in legatura cu eforturile de solutionare a problemei transnistrene. Aceasta este esenta unei declaratii a serviciului de presa al ministerului respectiv, difuzata Agentiei de presa Info-Prim Neo.

Conform documentului citat, Chisinaul oficial a depus eforturi considerabile pe plan international pentru extinderea formatului de negocieri si considera ca aderarea UE si SUA la procesul de reglementare a diferendului transnistrean constituie una din cele mai mari realizari in acest sens. Adevaratele motive ale esuarii tentativelor de reluare a negocierilor in formatul 5+2 din februarie 2006 se gasesc nu la Chisinau. Ministerul Reintegrarii sesizeaza cu regularitate actorii implicati, inclusiv prin declaratii publice, in vederea reluarii imediate a tratativelor. Consultarile purtate cu toate partile implicate sunt menite sa asigure o continuitate a dialogului multilateral existent si sa reanimeze procesul plenar de negocieri.

In Declaratie se mai spune ca autoritatile R. Moldova intotdeauna au actionat transparent atit in raport cu partenerii sai externi, cit si in raport cu societatea civila si clasa politica din Moldova. Reuniunile neformale regulate ale reprezentantilor Ministerului Reintegrarii cu organizatiile neguvernamentale au fost gazduite inclusiv si de catre unii semnatari ai scrisorii deschise difuzate saptamana curenta. Discutiile deschise si constructive purtate cu reprezentantii societatii civile si ai mass-media au vizat, alaturi de alte subiecte, si cele mentionate in scrisoare. Regretam ca mai multi parteneri neguvernamentali ai Ministerului Reintegrarii au "uitat" despre acest fapt.

Autorii Declaratiei resping revendicarea lansata de un sir de ONG-uri pe parcursul saptamanii curente privind "reafirmarea atasamentului" pentru Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului (Transnistria) pe motiv ca o astfel de abordare ar presupune existenta unor devieri anterioara de la stipularile acesteia. Chisinaul oficial sustine ca s-a condus mereu de Legea din 22 iulie 2005 si a promovat-o atat la momentul elaborarii si adoptarii ei, cit si ulterior in cadrul procesului de reglementare.

Ramane neschimbata si pozitia Chisinaului oficial privind evacuarea trupelor si munitiilor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova in stricta conformitate cu angajamentele asumate de catre Federatia Rusa la Istanbul in 1999: retragerea completa, neintarziata si transparenta a tuturor trupelor si munitiilor constituie preconditie pentru ratificarea Tratatului adaptat FACE. Ministerul afirma ca aceasta pozitie transparenta a Moldovei a fost reiterata cu regularitate si cunoscuta de toti partenerii atat externi, cit si din tara.

In concluzie, Ministerul Reintergarii apreciaza drept dezinformare premeditata difuzarea Scrisorii deschise de catre un sir de organizatii neguvernamentale si considera ca aceasta pune sub semnul intrebarii obiectivitatea organizatiilor semnatare.

Sursa: Info-Prim Neo