Consiliul de Presă invită profesioniștii media și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale la întâlniri de consultare a completărilor la Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova



Consiliul de Presă din R. Moldova anunță organizarea unor întâlniri de consultare a completărilor la Codul deontologic al jurnalistului și invită să participe la aceste întâlniri profesioniștii din domeniul mass-media și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate.

Propunerile de completare a Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova au fost elaborate de un grup de experți naționali și internaționali ai organizației Freedom House. Ele concretizează situațiile pe care ar trebui să le ocolească jurnalistul pentru a evita conflictele de interese; dezvoltă prevederi cu referire la subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare; vizează fenomenele fake news, dezinformare, manipulare  Completările includ și un capitol nou, referitor la relația dintre jurnalist și angajator. Consiliul de Presă a publicat versiunea completată[1] a Codului deontologic, a transmis-o pe adresele electronice ale redacțiilor instituțiilor mass-media și a solicitat colectivelor redacționale, dar și organizațiilor neguvernamentale interesate, să examineze completările propuse și să formuleze eventuale propuneri de îmbunătățire a acestora.

Până la data 10 aprilie 2019, Consiliului de Presă i-au fost transmise numeroase propuneri din partea jurnaliștilor, managerilor media, experților de la diferite organizații neguvernamentale, iar în perioada 16-24 aprilie, propunerile vor fi dezbătute în cadrul unor consultări publice. Astfel, sunt planificate trei runde de consultări publice care vor avea loc după cum urmează:

16 aprilie 2019consultări cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate. Locul desfășurării: sediul Secretariatului Consiliului de Presă, mun. Chișinău, str. București 41/5, ora 14.00;

19 aprilie 2019consultări cu profesioniștii media (jurnaliști, manageri, alți colaboratori ai redacțiilor). Locul desfășurării: Centrul Summit, Sala Roșie, mun. Chișinău, str. Tighina 49/3, ora 14.00;

24 aprilie 2019consultări cu reprezentanții asociațiilor și ai altor organizații neguvernamentale din domeniul mass-media. Locul desfășurării: sediul Secretariatului Consiliului de Presă, mun. Chișinău, str. București 41/5, ora 14.00.

Consiliul de Presă invită la aceste consultări profesioniștii mass-media și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate, în primul rând pe cei care au transmis propuneri de completare a Codului deontologic al jurnalistului. Consiliul de Presă le solicită participanților să studieze în prealabil propunerile experților și să vină la consultări cu opinii formate despre ele.

După consultările publice, membrii grupului de experți vor redacta în versiune finală completările la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pe care le vor prezenta în cadrul unei mese rotunde la 3 mai 2019, cu ocazia Zilei mondiale a Libertății Presei.

Secretariatul Consiliului de Presă:

mun. Chişinău, str. Bucureşti 41/5, tel.: 022 220996,

 

[1] https://consiliuldepresa.md/upload/Codul%20deontologic%20completat.pdf