Echipa IRI a vizitat comunitatea Otaci din raionul Ocnița



O altă comunitate parteneră vizitată de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) este orășelul Otaci din raionul Ocnița.

Într-o atmosferă prietenoasă, întîlnirea s-a petrecut în incinta liceului teoretic „Mihai Eminescu” cu grupul de inițiativă local de tineri, profesori și părinți. Am discutat împreună despre cel mai important lucru pentru tineri pe care ei îl doresc în comunitate dar nu-l au. Din varietatea de răspunsuri, cel mai mult, tinerii, își doresc un centru unde ar putea să se întîlnească să comunice, să planifice, să împărtășească idei și experiențe.
La moment, școala este unicul loc din oraș unde copii se întîlnesc, fac diferite activități, socializează.

Grupul de inițiativă a înțeles că dacă își doresc să dezvolte spiritul de activism și participare în comunitate și ideile lor să fie susținute de adulți și APL trebuie să se informeze bine, să vină cu argumente, să implice în grup persoane din diverse medii sociale.

Curioși să aflăm cum se văd tineri din Otaci peste 20 de ani și cu ce se vor ocupa, i-am provocat la un exercițiu practic. Răspunsurile au fost interesante:

„Peste 20 de ani vom fi mai activi și independenți, vom avea mai multă experiență și vom fi mai puternici, mai receptivi”.

„Vor deveni mai puternici, mai inteligenți, mai activi în societate, mai modernizați, mai umani, dar și foarte atașați de noile tehnologii”.

„Ne dorim și ne place să fim mai aproape de tinerii. Ei ne inspiră”, a zis Elena Țurcan, coordonator de programe IRI.

Această activitate face parte din cadrul proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” implementat de Terre des Hommes Moldova (Tdh), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.n 162