Producătorii ecologici din Republica Moldova, prezenți la cea mai mare expoziție de alimente ecologice din lume



Șase companii agricole din Republica Moldova, certificate ecologic, le vor propune potențialilor clienți din sute de țări să guste produse alimentare ecologice moldovenești la cea mai mare expoziție de comerț cu produse ecologice din lume.

Companiile fac parte din cadrul unei delegații a Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), ce participă la BioFach 2019, eveniment organizat în perioada 13-16 februarie la Nürnberg, Germania. Peste 3.200 de expozanți de produse ecologice sunt așteptați să participe la BioFach, expoziție care de obicei atrage peste 50.000 de vizitatori. Toate alimentele ecologice expuse la BioFach trebuie să corespundă standardelor ecologice ale Uniunii Europene.

„Considerăm că în calitate de producători de produse ecologice relativ noi, producătorii ecologici ai Republicii Moldova pot oferi clienților din întreaga lume atât prețuri, cât și calitate atractivă”, a menționat Alexei Micu, director executiv al MOVCA. „Moldova are produse excelente de oferit clienților noștri și suntem hotărâți să livrăm cereale, fructe, nuci, vinuri și alte produse care corespund tuturor standardelor de producție ecologică”.

Companiile membre MOVCA, participante la BioFach 2019, sunt următoarele:

  • „Prograin Organic” SRL
  • „AMG Kernel” SRL
  • Vinurile „Equinox” („Crama Domnească” SRL)
  • „Rose Line” SRL
  • „Natur-Perpetua” SRL
  • „Biantti” („Ygrick-Group” GȚ).

Din delegație mai fac parte reprezentanți ai institutelor de producere a semințelor – „Selecția” din Bălți și „Porumbeni”, Ela Malai, doctor în științe, director adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), precum și unul dintre pionierii agriculturii ecologice din țară, Boris Boincean, care este și președintele MOVCA. Alexei Micu va oferi o prezentare interactivă în cadrul Congresului BioFach pentru a descrie dezvoltarea Republicii Moldova ca producător agricol ecologic și oportunitățile sale de piață.

De asemenea, participă şi reprezentantul „Control Union Dnjestr” SRL, un organism de inspecție și certificare european, acreditat recent în Republica Moldova, care oferă certificare ecologică pentru aproape jumătate din membrii MOVCA.

Participarea MOVCA la BioFach 2019 este susținută de Agenția de Dezvoltare din Liechtenstein (LED), People in Need Moldova, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova”, și Agenția de Investiții a Republicii Moldova. De asemenea, MOVCA beneficiază de asistență din partea proiectului „Cultivarea noilor frontiere în agricultură” (CNFA), organizație finanțată de USAID.

MOVCA este o asociație neguvernamentală, bazată pe membri, care susține agricultura și produsele alimentare ecologice în Republica Moldova. Membrii MOVCA sunt producători, expeditori, procesatori, distribuitori, importatori, exportatori, consultanți, comercianți cu amănuntul, consumatori și alții.

Logouri participanti la BioFach 2019 med